Orosz hercegek és az obsitos

2019.05.27. 10:00

Csütörtökön Nagykanizsán lép fel a Zala Szimfonikus Zenekar

Orosz szerzők népszerű művei mellett Kodály Zoltán Háry Jánosából is hallhatnak részleteket a Zala Szimfonikus Zenekar csütörtöki nagykanizsai koncertjére látogatók.

Szabó Judit

A szimfonikus zenekar

Forrás: Archív

Fotó: Katona Tibor

Közismert műveket választott az együttes a hangversenyre, mely május 30-án 19 órakor kezdődik a Medgyaszay Házban. Ki ne ismerné Csajkovszkij Diótörőjének dallamait? A zenekar Diótörő herceg csipkéből szőtt palotájába vezeti a közönséget, ahol a mese főszereplőit táncokkal köszönti az egybegyűlt sokaság. A történet alapja E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséje. A jó és a gonosz csatájába váratlanul belekeveredik Marika, akit végül csodás utazásra visz Diótörő a játékok országába. A szvit Csajkovszkij utolsó balettjének kivonata, amelyet 1892-ben mutattak be. A művet ma is nagy sikerrel játsszák, gyakran karácsonykor, hiszen a történet karácsony éjszakáján kezdődik.

A szimfonikus zenekar
Fotó: Katona Tibor / Archív

Táncból mindez nem elég: az orvos-kémikus-zeneszerző, az orosz Ötök tagja, Alek­szandr Borogyin Poloveci táncok című művét is műsorára tűzte az együttes. Borogyin egyetlen operájából, az Igor hercegből való a darab (az operán húsz évig dolgozott, halála miatt Rimszkij-Korszakov és Glazunov fejezte be). A Poloveci táncok az opera harmadik felvonását zárja le azzal, hogy a rabságba vetett Igor herceg felvidítására Koncsak kán bemutatja rabszolgáinak és rabnőinek táncát. A népies jegyek és a keleti hatások Borogyin e művére is jellemzők.

A Zala Szimfonikus Zenekar az orosz szerzők előtt Sosztakovics második keringőjével is tiszteleg. A keringőt számos film népszerűvé tette, ez a zenéje Kubrick Tágra zárt szemek című alkotásában a nyitójelenetnek, s nem hiányzik a Sophie Marceau főszereplésével készült Anna Kareninából sem. A filmek annyira felkapottá tették, hogy még reklámokban is hallani, bár ténylegesen stílusgyakorlatnak szánta a szerző, három, Oroszországban népszerű keringő összegyúrásából írta, állítólag a depressziója ellen, saját kedvtelésére.

Meséből is lesz még egy a Diótörőn kívül: Háry János történetének egy-egy fejezetét mutatja be az együttes Kodály híres művéből, s a Rákóczi-­indulót is hallhatja a közönség Berlioz feldolgozásában. Az együttest Sándor János vezényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában