Nyúl Karcsi a Vizslaparkban

2019.03.29. 10:00

Ősbemutató látható a Griff Bábszínházban

Szombaton 17 órakor kezdődik a Griff Bábszínház legújabb darabjának premierje, az ősbemutató címe: Nyúl Karcsi a Vizslaparkban.

Magyar Hajnalka

A darab szereplői a féltárgy bábokkal, Kolozsi Angéla rendező (középen, ülve) társaságában

Fotó: Katona Tibor

Az előadás alapszövegét a zalai kötődésű Turbuly Lilla Rudi és Baltazár című meséje adja, ami egy kitett húsvéti nyúl és egy hajléktalan barátságáról szól. A történet alapja valós, ugyanis mintegy tíz éve a budapesti Károlyi-kertben találtak egy nyulat, amit a környék közössége „örökbe fogadott”. Ketrecet készíttettek számára, s később még szobrot is kapott.

A darabot Kolozsi Angéla rendezi, akit Badacsonyi Angéla néven ismerhetett meg a zalai publikum a Griff me­galakulásakor. Számos darabban játszott, azóta pedig rendezőként és íróként teljesítette ki pályáját.

– Előadásunkban az eredeti sztori és Turbuly Lilla meséje fonódik össze egy közösség megszületésének történetévé – mondja a rendező. – A hely szellemének kedvezve a történet a zalaegerszegi Vizslaparkban játszódik, ám a nyulat, az eredeti helyszínre utalva, Karcsinak neveztük el. A szereplőket úgy válogattuk össze, hogy keresztmetszetet adjanak a társadalomról, ez a história gyakorlatilag bárhol megtörténhetne Magyarországon.

A darab szereplői a féltárgy bábokkal, Kolozsi Angéla rendező (középen ülve) társaságában Fotó: Katona Tibor

A nyuszi sorsa köré fonódó kalandokban találkozhatunk titkot rejtegető parkőrrel, anyukával és fiával, roma kislánnyal, kutyát sétáltató nagymamával, hajléktalannal. Ők a park rendszeres látogatói, s kezdetben egymás idegeire mennek. De aztán érkezik Karcsi, a nyúl…

– Az előadás során nemcsak egy közösség ölt formát, de az érintettek szemlélete, egymással szembeni elfogadása is sokat változik – folytatja Kolozsi Angéla. – A cselekményt szellemes szöveg és fordulatok sora tartja lendületben.

A keretes szerkezetű produkcióban keveredik az élőjáték és a féltárgyjáték, utóbbi azt jelenti, hogy a bábok feje a rájuk jellemző tárgyakkal „nő össze” (tervező Bartal Kiss Rita). A karaktereket B. Szolnok Ágnes, Csepregi Napsugár, Duna Orsolya-Réka, Matola Norbert és Szilinyi Arnold kelti életre. A zeneszerző Csernák Zoltán Samu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában