Szombaton landol Dodi és Szálka hajója

2019.02.05. 10:00

Újabb premier előadás lesz a Griff Bábszínházban

A dundi Dodi és a szikár Szálka ugyanabba a lánykába szerelmes. Vajon sikerül-e meghódítani az akaratos Fáber Lili szívét?

Magyar Hajnalka

Schneider Jankó, Tóth Mátyás, Fekete Ágnes és Berta Csongor néhány bábbal

Fotó: Magyar Hajnalka

Egyebek mellett erre a kérdésre is választ kaphatunk a Griff Bábszínház legújabb darabja jóvoltából, amelynek szombaton 17 órakor kezdődik a premierje. A Léghajó a Bodza utcában című produkció Kiss Ottó azonos című meséjéből született meg Schneider Jankó rendezésében, aki 2004-ben alapító tagja volt a Griff társulatának.

– A Léghajó a Bodza utcában olyan mesekönyv, amely nem csak egyszer élvezhető, én is háromszor olvastam fel a kisfiamnak, mert újra és újra kérte – mondja bevezetőül Schneider Jankó. – A történet frissessége, humora és üzenete egyaránt okot ad erre.

A mese két eltérő karakterű jó barátról szól, akik sok mindenben különböznek, ám mindketten az elérhetetlen Fáber Lilibe szerelmesek.

– A szimpla vágyakozás attól válik erős céllá a fiúk életében, hogy megtudják, Fáber Lili maga a tűz, akinek csak úgy nyerhetik el a kegyeit, ha előbb a további három elemet, a vizet, a földet és a levegőt is meghódítják – folytatja a rendező, aki Nagy Viktória Évával közösen alkalmazta bábszínpadra a mesét.

Schneider Jankó, Tóth Mátyás, Fekete Ágnes és Berta Csongor néhány bábbal
Fotó: Magyar Hajnalka

– Elindul a kalandok sora, amelyben egy kartondobozból épített léghajó is fontos szerepet kap. Dodi és Szálka eltökélten halad célja felé, s az úton sok segítő szegődik melléjük. A darab a kitartásról, a barátságról és a szerelemről szól, s mindháromról kiderül, hogy életkortól függetlenül létezik.

A rendező számára megkönnyítette a darab színpadra állítását, hogy már a tervezés fázisában tudta, kik játszanak benne, ismerte a színészeket. Szükség is volt a szoros együttműködésre, mert meglehetősen „munkás” előadással van dolga Fekete Ágnesnek, Berta Csongornak és Tóth Mátyásnak.

– Az előadás motorja a játékosság és a találékonyság, amire nem csak hőseinknek, nekünk is nagy szükségünk van, hiszen igen szorosan együtt kell működnünk a produkcióban. Evvel együtt nagyon felszabadító próbafolyamaton vagyunk túl, reméljük, ezt az érzést át tudjuk menteni az előadásba is – summáznak a bábszínészek.

A látványvilág a Blattner-díjas Grosschmid Eriknek köszönhető, a fejpálcás bunra­ku bábokat Palya Gábor készítette, a zene Ágoston Béla munkája, a rendező munkatársa B. Szolnok Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában