Lopótök, avagy a Mari nem olyan

2019.01.11. 09:00

Idén a teskándi színjátszók lépnek fel a Pajtaszínházi Szemlén

Negyedik szezonjánál tart a Pajtaszínház program, amelyet a vidéki amatőr színjátszó körök újjáélesztése érdekében hívott létre a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság.

Magyar Hajnalka

Elöl: Németh Ágnes, Csalló István, Nagyné Barabás Éva. Mögöttük: Nagy Tamás, Simon Viktória, Ecsedi Erzsébet (rendező), Pál László, Kiss Irén, Pártos István, valamint szövegkönyvvel a kézben Sziliné Baksa Ágnes súgó és technikus

Fotó: Magyar Hajnalka

Elsőként Bókaháza, tavaly Milejszeg színjátszó köre csatlakozott, idén pedig a TASZACS, a Teskándi Amatőr Színjátszók Alkalmi Csapata képviseli Zala megyét az országos programban, s vesz részt január 27-én a IV. Pajtaszínházi Szemlén, amelynek a budapesti Nemzeti Színház ad otthont. Előbb azonban hazai pályán is bemutatják új darabjukat, január 13-án, vasárnap 16 órától a Csukás-iskolában elevenedik meg Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című pajzán népi komédiája.

Nekünk a Kemenceházban zajló szerda esti próbára volt szerencsénk bekukkantani.

Németh Ágnes polgármester épp a szemünk előtt alakul át elfoglalt faluvezetőből Marivá, a kikapós feleséggé. Menet közben még intéz egy telefont valamely vizesblokk megreparálása ügyében, de közben már kanyarítja a kendőt, gombolja a pruszlikot.

– Tavaly tavasszal kerestek meg bennünket a Nemzeti Művelődési Intézettől, hogy volna-e kedvünk életet lehelni színjátszó körünkbe, a pajtaszínházi program égisze alatt – vázolja az előzményeket Németh Ágnes. – A TASZACS éppen hullámvölgyben volt, de mivel tanúi lehettünk a milejszegi csoport tavalyi szereplésének, úgy gondoltuk, ebből mi sem maradhatunk ki. A csoportunk nem új keletű, több mint tíz éve működünk, gyakran lépünk fel a környező települések falunapjain és egyéb rendezvényein, de azért akadtak rövidebb-hosszabb apályos időszakok. Ez a lehetőség azonban mindenkit felvillanyozott, egyhangú döntéssel vállaltuk a szereplést. Szeptember óta próbálunk, általában hetente kétszer, még a két ünnep között is összejöttünk. Le a kalappal a csapat előtt!

A díszleteket a teskándi óvónők és más falubeliek segítettek elkészíteni, a jelmezeket pedig maguk a szereplők állították össze, szekrények mélyére nyúlva, turkálókban válogatva, egymás közt cserélgetve.

Elöl: Németh Ágnes, Csalló István, Nagyné Barabás Éva. Mögöttük: Nagy Tamás, Simon Viktória, Ecsedi Erzsébet (rendező), Pál László, Kiss Irén, Pártos István, valamint szövegkönyvvel a kézben Sziliné Baksa Ágnes súgó és technikus Fotó: Magyar Hajnalka

 

Ami a darabválasztást illeti, több mű is szóba került, mindenképpen vidám előadást szerettek volna, amiben megcsillanthatók Göcsej helyi ízei is. A választásban a felkészülést segítő, s az előadást rendező profi mentor, Ecsedi Erzsébet, a Hevesi Sándor Színház Aase-díjas színművésze volt segítségükre. Ő mentorálta a tavalyi, milejszegi produkciót is.

– Nagyon jó emlékeket őrzök a tavalyi fesztiválról, így nem is volt kérdés, hogy idén is vállalom a rendezést – halljuk Ecsedi Erzsébettől. – Azért döntöttünk Kéri Ferenc darabja mellett, mert vicces és fordulatos, s bele tudtam írni egy pluszszereplőt is, a kotnyeles szomszédasszonyt, aki rövid göcseji anekdotákkal színesíti a szöveget. A csapat nagyon lelkes, rendesen járnak a próbákra, holott többségük dolgozó ember, s a munka mellett a családot is el kell látniuk otthon.

A Lopótök, avagy a Mari nem olyan című pajzán népi komédiát tekintve a pajzán jelzőt akár kétszer is aláhúzhatnánk. A komikus helyzetek, félreértések, mulatságos párbeszédek mind titkos légyottok körül forognak, amelyek fő helyszíne egy présház. A birtok gazdái, valamint a szolgálók egyaránt megérik a pénzüket, de a végére persze minden szépen elrendeződik.

Németh Ágnes (Mari, a kikapós feleség), Pártos István (Jóska, a falu
bikája) és Nagyné Barabás Éva (Mari anyja) Fotó: Magyar Hajnalka

A szolgálólány, Julcsa szerepében Simon Viktóriát láthatjuk, aki az egerszegi Mindszenty-iskola francia-német szakos tanára. Ő hét éve csatlakozott a TASZACS-hoz, mégpedig egy kényszerű beugrás miatt, ám ott ragadt közöttük.

– Fantasztikus élmény, hogy Ecsedi Erzsébet instruál bennünket – meséli a próbákon szerzett élményeiről. – Olyan szempontokra világít rá, s olyan dolgokra tanít és ösztönöz bennünket, amikre magunktól, laikusként sosem gondolnánk. Remekül csinálja… Amellett, hogy fejlődik a csoport, rengeteget nevetünk a próbákon. Számunkra is nagy, vidám kaland ez a pajtaszínházi szereplés, arról nem is szólva, hogy milyen érzés lesz majd fellépni a Nemzetiben...

Persze majd csak a vasárnapi, teskándi premier után, amire hatalmas érdeklődés mutatkozik. Az iskola befogadóképessége máris szűkösnek sejlik, hiszen nemcsak Teskándról, de a környékről is sokan kíváncsiak a TASZACS kacagtató előadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában