Mindig szeretetből zenélnek

2019.01.11. 17:00

Húsz éve szerveződött meg a zalakarosi kamaraegyüttes

A zeneiskola tanáraiból, zeneszerető kollégákból és növendékekből húsz évvel ezelőtt szerveződött meg Szalai Sándor vezetésével a Zalakarosi Vonós Kamaraegyüttes.

Horváth-Balogh Attila

A Zalakarosi Vonós Kamaraegyüttes tagjai az októberi, jubileumi hangversenyen

Fotó: Szakony Attila

Alapító tagok voltak: Kovácsné Balogh Gabriella, Szabadics­né Madaras Katalin, Szalai Sándor, Tarnai Lászlóné és az akkori növendékek, Csizmadia Marianna, Horváth Béla, Véghelyi Kamilla.

Azután 2000-től csatlakozott az együtteshez állandó zongorakísérőként Kmecs Teodóra. Szalai Sándor után Varga Regina lett a zeneiskola hegedűtanára, aki átvette a kamaraegyüttes vezetését is.

Az évek alatt számos növendék kapcsolódott be a munkába. Az alapító tagok közül mára ketten maradtak: Szabadicsné Madaras Katalin (hegedű) és Tarnai Lászlóné (gordonka), aki 2003-tól a kamaraegyüttes művészeti vezetője. Rajtuk kívül még Kunhegyi Zsolt (hegedű) a csapat tagja, amely szükség szerint kiegészül Kmecs Teodórával (zongora).

A Zalakarosi Vonós Kamaraegyüttes tagjai az októberi, jubileumi hangversenyen
Fotó: Szakony Attila

– Mi vagyunk Zalakaros legkisebb művészeti együttese, ennek köszönhetően gyakran hívnak minket zenélni családias környezetbe, kisközösségekbe – hallottuk Tarnai Lászlónétól, aki hangsúlyozta: pénzt soha nem kérnek fellépéseikért, ahogy fogalmazott, szeretetből zenélnek. – Szerencsére nem unatkozunk, tele van a naptárunk meghívásokkal, rendezvényekkel, rendszeresen szereplünk a városi ünnepélyeken, műsorokban, iskolai projektekben. Az elmúlt években a helyi fellépések mellett külföldön is képviseltük már a várost, a partnerkapcsolat 20. évfordulóján, Puchheimben színvonalas szerepléssel köszöntöttük az ünnepet.

Az együttes munkáját a zalakarosi önkormányzat is elismerte: 2011-ben a kamaraegyüttes, 2014-ben pedig Tarnai Lászlóné színvonalas munkáját jutalmazta oklevéllel. Tavaly a városvezetés a 20 éves fennállás alkalmából köszöntötte szintén oklevéllel az együttest a magyar kultúra napján.

– Természetesen mindig célunk a kamaraegyüttes létszámának növelése, ezért folyamatosan igyekszünk bevonni a munkába a zeneiskola tehetséges növendékeit is – tette hozzá a művészeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában