A tiszta égbolt a legfőbb elvárás

2018.12.02. 07:00

Jövőre nemzetközi csillagászati diákolimpiát rendeznek Zala megyében

Jövőre, augusztus 2. és 10. között Keszthelyen és Hévízen rendezik meg a nemzetközi csillagászati diákolimpiát.

Varga Andor

segíA magyar csapat tagjai a rendezés jogán átvett IOAA-zászlóval Pekingben Fotó: MCSE

Fotó: MCSE

A viadalra 45 országból 50 csapatot és ezekben mintegy 250 középiskolás diákot várnak. A rendező több hazai csillagászati intézmény, egyetem és kutatóintézet mellett a Magyar Csillagászati Egyesület, a Magyar Csillagászati Nonprofit Kft., valamint a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma. Utóbbi igazgatóját, dr. Hegedüs Tibor csillagászt, a rendezés fő koordinátorát kérdeztük a részletekről.

– A hivatalosan International Olympiade on Astronomy and Astrophysics (IOAA) elnevezésű viadal először 2007-ben Thaiföldön zajlott le – kezdte. – Azóta évente kerül sorra, és a középiskolás korosztálynak szól. A mozgalomhoz egyre több ország csatlakozik, így jó esély van rá, hogy jövőre is új részvételi rekordot érhetünk el. Minden országban felmenő rendszerű válogató előzi meg, de sok helyütt a kiválasztott tehetségek felkészítésére, gondozására is nagy gondot fordítanak. Iránban például a kerettagokat egész éven át speciális iskolában képzik, India is jól szervezett olimpiai képzésre lehet büszke, de Szerbiában is létezik elitképzést végző intézmény. Ezek az országok általában aranyérmekkel térnek haza az IOAA-ról.

A magyar csapat tagjai a rendezés jogán átvett IOAA-zászlóval Pekingben Fotó: MCSE

– Alapvetően egyéni viadalról van szó, mely azonban minden alkalommal kiegészül csapatok megméretésével is – folytatta a csillagász. – Régebben ez országok szerint zajlott, de újabban inkább véletlenszerűen összeválogatott, nemzetközi társaságok mérkőznek.

És hogy miért éppen Zala megyére esett a választás?

– Számtalan megfelelő helyszín adódna hazánkban, 250 diák egy-egy asztalnál történő, jól szeparált elhelyezése sokfelé megoldható – hangzott a válasz. – A legszigorúbb elvárás viszont a kellően tiszta, zavartalan horizonttal bíró, minél kevésbé fényszennyezett észlelőtér (vagyis égbolt) megléte egy­idejűleg 80 távcsöves állás számára. Ez nagyon kevés helyen teljesül, hiszen a nagyvárosok környéke azonnal kiesik. A válogatás 2016 óta zajlott, a végén a Zánka–Balatonfüred- és a Keszthely–Hévíz-páros közül választottuk ki utóbbit.

Hegedüs Tibor elmondta: a csillagászati tudományág legmagasabb szintű nemzetközi versengése érkezik a nyáron hazánkba, a szervezéshez a legszélesebb körű összefogásra van szükség. A kormány a rendezés alapvető költségeit biztosítja, de keresik a további lehetőségeket, hiszen a cél az, hogy a résztvevők számára minél emlékezetesebb legyen ez a 8-10 nap. Közben legalább 50 angolul tudó, de lehetőleg más nyelveket is beszélő, kommunikatív fiatalt is keresnek, akik a gondjaikra bízott versenyzőket végigkísérik a viadal alatt – megoldanak minden felmerülő problémát, és egyáltalán, vigyáznak rájuk. Illetve 80, távcsövekhez értő, amatőr csillagászati ismeretekkel bíró személyre is szükség lesz, akik 3 napon át az észlelési fordulók lebonyolítását segítik. A toborzás zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában