Rendezvény

2018.10.15. 13:00

A Muravidék népi értékei kerültek a középpontba Lendván

A muravidéki népművészet két meghatározó ága, a szőttesek és a népzene világa került a fókuszba azon a rendezvényen, amelyet pénteken este tartottak a lendvai Bánffy Központban.

Gyuricza Ferenc

A szerzőkkel, Paksa Katalinnal (balra) és Németh Istvánnal Kepéné dr. Bihar Mária néprajzkutató beszélgetett Fotó: Gyuricza Ferenc

Elsőként megnyitotta a Muravidéki szőttes című kiállítást a szlovéniai magyar hímzőkörök szakmai vezetőjeként és mentoraként dolgozó népi iparművész, a Zalaegerszegen élő Török Andrásné. A térségre jellemző hetési szőttes történetéről és megmentéséről beszélt, kiemelve a Virágh házaspár ez utóbbiban játszott szerepét, s bemutatta a muravidéki szőttes motívumvilágát. Itt egyedülálló módon hímzésből vett technikával díszítették a szőtteseket.

A szerzőkkel, Paksa Katalinnal (balra) és Németh Istvánnal Kepéné dr. Bihar Mária néprajzkutató beszélgetett Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A megnyitót könyvbemutató követte. A budapesti Hagyományok Háza jóvoltából nemrég jelent meg a Muravidéki magyar népzene című kötet. A két szerző, Paksa Katalin és Németh István a kilencvenes évek végén végzett kutatásokat és adatgyűjtést, most az eredményeket foglalták össze egy tudományos igényű kiadványban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában