a művészeti vezető a programról

2018.09.17. 17:30

Négy orgona szólal meg a város templomaiban a közelgő orgonahéten

A megyeszékhely valamennyi orgonája megszólal szeptember 22. és 29. között az I. zalaegerszegi nemzetközi orgonahét programja keretében.

Magyar Hajnalka

A hangversenyterem orgonája 2107 síppal rendelkezik

Fotó: Pezzetta Umberto/archív

 

A hangversenyterem orgonája 2107 síppal rendelkezik
Fotó: Pezzetta Umberto/archív

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény művészeti vezetője Mátyás István, a Bécsben élő zalaegerszegi származású orgonaművész. Mint az orgonahétről szóló tájékoztatón elmondta, a hangszer ázsióját emelni hivatott program koncepciója egy éven át formálódott, mire elnyerte jelen formáját. Az orgonahét érdekessége, hogy Fassang László Liszt Ferenc-díjas érdemes művész vezetésével egyhetes nemzetközi mesterkurzus társul mellé, továbbá hogy a koncertek négy különböző helyszínen zajlanak. Megszólal ugyanis a város összes sípos orgonája. Közülük a legkisebb és egyben legrégibb az evangélikus templom 1907-ben a templommal együtt felavatott hatregiszteres orgonája, amely tavaly esett át felújításon. Időben az olai ferences plébániatemplom kétmanuálos, elektromos traktúrájú orgonája következik, amely 1958-tól szolgál, ám időközben többször bővítették, tíz éve új játszóasztalt is kapott.

Fassang László
Fotó: Pezzetta Umberto/archív

A hangversenyterem három manuálos, 28 regiszteres, 2107 sípot számláló orgonájának tavaly ünnepeltük harmincéves születésnapját, hiszen 1987 volt az átadás éve. A legifjabb, mindössze ötéves orgona pedig a református templom kétmanuálos, 16 regiszteres hangszere. A templomi koncertek látogatása ingyenes lesz, jelezte a művészeti vezető. Az orgonahét nyitó hangversenyét a francia BaptisteFlorian Marle-Ouvrard orgonaművész adja szeptember 22-én, szombaton a hangversenyterem orgonáján. A párizsi Saint Eustache templom orgonistája többek között Vivaldi, Bach és Mozart műveit is megszólaltatja. Másnap, 23-án Mátyás István és felesége, Genoveva dos Santos szopránénekesnő koncertezik a ferences templomban, ősbemutatóként csendül fel Király László Prelúdium című szerzeménye, de egyebek mellett az elmaradhatatlan d-moll toccata és fúga is elhangzik, Bach nyomán.

Az evangélikus templom orgonáját tavaly újították fel
Fotó: Pezzetta Umberto/archív

Szeptember 25-én Ablonczy Bertalan orgonaművész, a jövő nagy reménysége lép fel a református templomban, 28-án pedig Mátyás István és Nauratyill Eszter (hegedű) ad kamarakoncertet az evangélikus templomban. A hét záró hangversenye, amely egyben az orgonabérlet első koncertje is, szeptember 29-én, szombaton esedékes a hangversenyteremben. A zene világnapja előtt tisztelgő esten Fassang László orgonaművész játszik, közreműködnek a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar tagjai, valamint az orgonakurzus hallgatói.

Baptiste-Florian Marle-Ouvrard
Fotó: Pezzetta Umberto/archív

Mátyás István elmondta még, köszönettel tartozik Ocsovai Grácián plébánosnak, valamint Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus lelkésznek, ugyanis a jóhangzás érdekében mindhárom templomban a zenei hét időpontjához igazították az orgonaszervizt. Az olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, miért nem szerepel a sorban a Mária Magdolna-plébániatemplom. Az ok nagyon egyszerű, a nagytemplom orgonáját 1996-ban lebontották. Idén azonban szerződés született egy új hangszer megépítéséről, így ha gyökeret ver Zalaegerszegen az orgonahét hagyománya, a jövőben még bővülhet is a helyszínek sora.

Mátyás István
Fotó: Pezzetta Umberto/archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában