Színpadi mű született a táborban

2018.08.09. 12:00

Az ötödik alkalommal megszervezett program témájául a drámát választották

Irodalomtörténeti jelentőséggel bírt a napokban megszervezett Muravidéki Ifjúsági Írótábor, s elsősorban nem is azért, mert az ötödik alkalomhoz érkezett a kurzussorozat, sokkal inkább annak köszönhetően, hogy Pincetúra címmel egy új színpadi mű alapjait rakták le a résztvevők.

Gyuricza Ferenc

Molnár Gábor költő

Az idei tábor fő témájául a drámát választották, leginkább azért, mert ez a műfaj szinte teljesen hiányzik a muravidéki magyar irodalmi kínálatból. Ahogy Szemes Péter esztéta-kritikus fogalmazott: 2011-ben, a muravidéki magyar irodalom megszületésének ötvenedik évfordulójára szervezett ünnepségre készülve döbbentek rá, hogy „a líra ugyan megterem ezen a vidéken, és a próza is viszonylag erős, de a dráma területén hiány volt”.

Dr. Halász Albert igazgató

Bár azóta elindultak bizonyos folyamatok – mint a színész-drámaíró Cár Jenő a Gólyák elköltöztek című, eredetileg szlovén nyelven írt művének magyarra fordítása, dr. Göncz László Olvadó jégcsapok című regényének dramatizálása, illetve ugyanezen szerző A csoda című epikus monodrámája, továbbá 2013-ban, Lendva város fennállásának 820. évfordulója tiszteletére néhány esztendeje éppen a tábor mentorai, dr. Bence Lajos író-költő, irodalomtörténész, Kaj Ádám rendező-drámaíró és Szemes Péter közösen állítottak össze Lendvai Képek címmel egy alkalmi darabot –, ám ezek a próbálkozások az esztéta-kritikus értékelése szerint inkább csak gyermeklépéseknek tekinthetőek, még akkor is, ha irodalomtörténeti jelentőségük ezzel együtt is elvitathatatlan.

Szemes Péter esztéta-kritikus

Az írótábor viszont hozzájárulhat, új lendületet adhat ennek a folyamatnak, s mint a példa mutatja, ennek a tábor időtartamának viszonylagos rövidsége ellenére is van realitása. Kaj Ádám a tábort záró felolvasóesten mutatta be annak a történeti kötődésű, humoros-szomorkás Pincetúra című új színpadi műnek az első részét, amely az elmúlt napokban született. A teljes művet várhatóan a Muratáj című irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirat soron következő száma közli.

Kaj Ádám rendező-drámaíró Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az öt éve útjára indított írótábor azon túl, hogy segíti az itt élő fiatalok szövegeinek kibontakozását, elhelyezését vagy épp közlési alkalmait, azaz fejlődési lehetőséget biztosít a résztvevőknek, össze is fogja a zalai és muravidéki fiatal alkotókat – mondta el a kurzus lényegét Szemes Péter.

Tóth Imre költő

Az elmúlt napokban zajló programot szervező Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója, dr. Halász Albert szerint is igen fontos szerepe van a muravidéki magyar irodalom szempontjából az írótábornak, ugyanakkor azzal is szembesülniük kell, hogy egyre nehezebb a tábort megszervezni. Az egykor Muravidéken alkotók egy része (mint Balazsek Dániel) a munkalehetőségek hiánya miatt már elköltözött a térségből, mások (például a gyulai várszínházban fellépő Pál Péter) éppen a nyáron esedékes irodalmi-művészeti elfoglaltságaik miatt nem tudnak jelen lenni. Résztvevők persze így is akadtak – a táborzárón a zalaegerszegi Tóth Imre és a lenti Molnár Gábor is bemutatta legújabb költeményeit –, ám a jövőben célszerű lenne átszervezni, kibővíteni a kurzust, hogy az idősebb szerzőket is fogadni tudják.

Molnár Gábor költő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában