éneklés

2018.05.02. 07:00

Tizenöt éve őrzi a népi hagyományokat a sárhidai dalkör

Közel százan énekelték együtt hétfőn A zalai zöld erdőben születtem kezdetű népdalt – a kultúrházban fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte a falu dalköre.

Fincza Zsuzsa

Mázsa Ferenc, Sárhida polgármestere az önkormányzat nevében emlékplakettet adott át a falu dalkörének. Mellette balról Kulcsárné Csejtei Marianna, jobbról Peszleg Judit Fotó: Fincza Zsuzsa

– A rendezvénynek a „Dalkörök határok nélkül” címet adtuk az orvosokból álló szervezet mintájára, de amíg a doktorok a testet gyógyítják, mi énekelve a „lelket” istápoljuk – fogalmazott Mázsa Ferenc, Sárhida polgármestere. – Testvértelepüléseink nótás közösségeit invitáltuk a születésnapra, így, viszonozva a mi fellépéseinket, eljött a szlovákiai Sárosfáról és Békéről a Cimbora Népdalkör, a szlovéniai Radamosról a Harangvirág Népdalkör, Gellénházáról a Vajda József Népdalkör és a szomszédból a Csatári Pávakör.

– Nótakör többféle formában, felállásban korábban is működött falunkban, 15 évvel ezelőtt azonban a minőségi váltás mellett döntöttünk, s felkért művészeti vezetőnk, Kulcsárné Csejtei Marianna irányításával Sárhidai Dalkör néven elköteleződtünk a magyar népdalkincs, a népi játékok, a hagyományápolás mellett és igazi népdalkörré váltunk – mutatta be az ünnepelt énekkart a vezetőjük, Peszleg Judit.

Mázsa Ferenc, Sárhida polgármestere az önkormányzat nevében emlékplakettet adott át a falu dalkörének. Mellette balról Kulcsárné Csejtei Marianna, jobbról Peszleg Judit Fotó: Fincza Zsuzsa

A komoly munkát többször is országos arany minősítés, majd Aranypáva díj jutalmazta, s a dalkör fellépése a sárhidai rendezvényeket is színesebbé, színvonalasabbá tette.

Az ünnepeltek ajándékot is kaptak, az önkormányzattól többek között emlékplakettet, a dalostársaktól ráadásként népdalcsokrokat, s természetesen bemutatta tudása színe-javát a Sárhidai Dalkör is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában