Kultúra

2018.04.11. 11:00

Horváth Bendegúz különdíjat kapott a Hazafias költészet a magyar irodalomban című szavalóversenyen

Két nagy múlttal rendelkező szavalóversenyen is kitűnően szerepelt a Hevesi Sándor Versmondó Kör fiatalja, Horváth Bendegúz.

Benedek Bálint

A letenyei Andrássy-iskola nyolcadik osztályos tanulója, Horváth Bendegúz rendszerint a közönséget is lenyűgözi Fotó: Vlasics Zsuzsanna

Pestszentlőrincen már 23. alkalommal Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel tartották meg a Kárpát-medencei szavalóversenyt. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége által támogatott találkozón több mint 100 tanuló négy korcsoportban mérte össze tudását egy-egy szabadon választott verssel a megadott témában. A viadalon elhangzott: a szavalóverseny hagyományának őrzésével nemcsak a szép versmondás, de a hazaszeretet ügyét is támogatják.

A letenyei Andrássy-iskola nyolcadik osztályos tanulója, Horváth Bendegúz rendszerint a közönséget is lenyűgözi Fotó: Vlasics Zsuzsanna

Horváth Bendegúz a Hevesi versmondó kör tagja, a letenyei Andrássy-iskola 8. osztályos diákja első helyet szerzett, sőt a zsűri döntése alapján kiemelkedő előadó-művészetéért a Nagy János felvidéki művész által tervezett Vörösmarty-emlékplakettet is átvehette. Schmidt István Radnóti-díjas rendező másik tanítványa, a kanizsai Batthyány-gimnázium 7. osztályosa, Rudics Mátyás pedig a Nemzeti Fórum különdíját kapta.

A közelmúltban Horváth Bendegúz ugyancsak sikerrel szerepelt az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió Megavers 10 elnevezésű versenyén. A kezdeményezés célja, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit. A letenyei fiút a zsűri az előválogatók alapján beválasztotta a 25 fős középdöntőbe, ám egy internetes szavazás döntött volna a továbbjutásról, amit Bendegúz már nem vállalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában