Szobrászművész

2018.04.22. 13:00

A természet adott új inspirációkat Leclerc Szelényi Ulriknak

Azzal, hogy közel húsz esztendeje Magyarországra költöztünk, nemcsak az életem, a művészetem is átalakult. Új témákkal, új ciklusokkal kezdtem el foglalkozni, de a megformált anyag is változott.

Gyuricza Ferenc

Leclerc Szelényi Ulrik szobrászművész márokföldi otthonában, az egyelőre Empátia munkacímmel felruházott új szoborpárral Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Többek között ezt mondta önmagáról az Őrség peremterületén, az alig néhány tucatnyi lakossal bíró Márokföldön élő Leclerc Szelényi Ulrik. A Németországban, emigráns magyar családba született szobrászművész szerint Zala idilli környezet ahhoz, hogy egy alkotó ihletet kapjon. Nem kell ehhez más, csak a természetben eltölteni néhány órát, hiszen attól valósággal feltöltődik az ember. Neki pedig szerencséje van, hiszen minden pillanatát a természetben éli.

- Számos szobrot készítek madarakról – mondja a fentiek magyarázatául. – Ez akkor is megvolt, amikor Németországban éltünk, de közel sem ilyen formában. Ma rengeteg madár vesz körül, télen etettem is őket, amit ilyenkor, tavasszal azzal hálálnak meg, hogy ott maradnak a kertemben. Mindenhova befészkelik magukat, én pedig folyamatosan nézem őket, és hallgatom a csicsergésüket. Aztán szobrot készítek abból, amit megfigyeltem. Lent, a telek alján néhány éve gémek is fészkeltek. Azokat is állandóan néztem, majd egyszer csak az jutott eszembe, kellene egy gémet is alkotnom, s meg is csináltam. Többen is azt mondták róla, hogy az lett az egyik legjobb munkám. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy gólya évek óta nem fészkel már ebben a faluban.

Leclerc Szelényi Ulrik szobrászművész márokföldi otthonában, az egyelőre Empátia munkacímmel felruházott új szoborpárral Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Helyben van az alapanyag

Leclerc Szelényi Ulrik leginkább a futurisztikus jellegű ember- és állatábrázolásairól ismert, amelyek készítéséhez egykori paraszti munkaeszközöket, a falusi életmódhoz kötődő tárgyakat, illetve gépalkatrészeket használ fel. Mint mondotta, ezt is megyénknek köszönheti, hiszen előtte leginkább úgy vásárolta az alapanyagot a szobraihoz, ám mióta Zalába költözött, helyben, akár a saját portáján talált rá mindenre. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy néhány éve a fa mint megmunkálandó anyag is egyre jobban érdekli.

- Ki kellett vágnom egy fát a kertemben – sorolja tovább. – Amikor fűrészeltem, néhány darabot félretettem, hátha valamikor jó lesz majd valamire. Aztán, ahogy nézegettem őket, megláttam bennük a formát. A fával való munkáim így indultak.

Ahol a munkáival találkozhat

A szobrász beszélt arról is, hogy az elmúlt esztendő kiállítás nélkül telt. Kedve s ideje sem volt hozzá, hogy elvigye valahova alkotásait. Még az olyan állandó, permanensen, évről évre visszatérő jelleggel jelentkező programjait is kihagyta, mint az őriszentpéteri vagy a grazi tárlat. Helyette a birtoka gondozására, valamint az alkotói tevékenységre fordította energiáit.

- Született néhány új szobrom, ezek Körmenden láthatóak most – folytatta. – Az ott kiállított 14 tárgyból négy vadonatúj, ezeket itt mutattam be először. Már két éve folyamatosan hívtak Körmendre, s most éreztem úgy, hogy volna értelme egy új tárlatnak.

Amikor azt kérdezzük tőle, hogy Körmend után hol lesznek még láthatóak a szobrai, Ausztriát említi. Bécs mellett van egy jól ismert kortárs galéria, oda kértek tőle négy kisebb művet.

A szobrász hozzáteszi: vannak félkész munkái is, ezeket azonban nem szívesen mutogatja. A fémszobrait előttünk is titkolta, a fából készült Empátia párost azonban már látták néhányan, így mi is megtekinthettük.

- Ez két összetartozó forma – mutatta. – Elválaszthatatlanok egymástól, külön nem is értelmezhetőek. Még nem vagyok teljesen kész velük, kell dolgoznom a felületükön, és a festés is hátravan, ám az alakok már véglegesek.

- Mindig van egy elképzelésem, hogy mit is szeretnék megvalósítani – magyarázta a szobrai kapcsán. – Ezeket a terveket papíron rögzítem is, majd utána kezdem el a megvalósítást. Van egy új faszobrom, amin jelenleg dolgozom, hetente egyszer biztosan hozzányúlok. Nem kell sietnem, hiszen már néhány éve nyugdíjas vagyok. Augusztusra, az idei őriszentpéteri kiállításra biztosan készen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában