Költő és fotós

2018.02.23. 11:30

Seres Péter fotói és Szálinger Balázs szövegei a Hévíz albumban

„Egy költő és egy fotós összefogásából remekmű született”, írja a Hévíz című képes album előszavában Papp Gábor, a város polgármestere.

Arany Horváth Zsuzsa

A laikus nem gondolná, hogy az efféle fotó hosszadalmas és körültekintő tervezést, szervezést jelent, amelyben olykor főszereplővé lép elő a véletlen Fotók: Seres Péter

A kötet hivatalos bemutatóját néhány hete tartották, most nekünk is módunk nyílt arra, hogy belelapozzunk Seres Péter fotográfus és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő 100 oldalas impozáns, sajátos hangvételű, szubjektív vizualitású és személyes hangú lírai szövegek alkotta vállalkozásába.

Szálinger Balázs költő

„Két éve jelent meg Zalaegerszegről hasonló témájú képes albumom”, jelezte Seres Péter érdeklődésünkre. Ez lehetett az alapja az új felkérésnek, amely 2016 őszén érte el a fotóst az önkormányzat jóvoltából. Bő egy év állt rendelkezésére, hogy az évszakváltozásokat és a hévízi programokat is nyomon tudja követni a könyvben.

- Korábbi munkáimhoz képest legelőbb a könyv méretéről, megjelenéséről, kinézetéről határoztam – folytatta az alkotó. – Az egyedi, díszdobozos megjelenés is fontos része a könyvnek, gyűrődésmentes szállítást is lehetővé tesz, mondhatni, a repülőgépes poggyászba való.

Seres Péter

Városfotók, légi felvételen

A hagyományos értelemben vett városfotók, részletek kiemelése mellett megjelennek a drónnal készült légi felvételek, aztán ott vannak a hévízi eseményeken készült fotók, melynek köszönhetően izgalmas lüktetést kap a kollekció. A képek még azelőtt elkészültek, hogy belefogtak volna a nagy volumenű felújítási munkálatokba a városban, így tervezetten történeti értékű munka is született. Különleges értéke a fotós nézőpontja, aki, ha megáll egy ponton, 360 fokban lát, s néha az apró részlet ragadja meg a képalkotó fantáziáját.

békeidõk

- Balázs sajátos hangulatú „Hévíz-iratai”, amelyek hol tényeket rögzítenek, hol személyes élményeken alapulnak, számomra nagyszerűen teszik kerekké a történetet – folytatta Seres Péter.

A laikus nem gondolná, hogy az efféle fotó hosszadalmas és körültekintő tervezést, szervezést jelent, amelyben olykor főszereplővé lép elő a véletlen Fotók: Seres Péter

A Hévíz feletti légtérhasználat szigorú szabályokhoz kötött, tudjuk meg, így a már jó előre engedéllyel rendelkező céggel vette fel a kapcsolatot a fotográfus, s a légi felvételek elkészítésében Lőrincz Balázzsal sikerült munkakapcsolatba kerülnie.

A gondos munkában a hőlégballonos sétarepülés megörökítése volt a legnehezebb. Tudniillik a hőlégballon csak korlátozottan irányítható, a tengelye körül tud forogni. Erre a felvétel készítésekor szükség is volt, hiszen így vált láthatóvá a hőlégballon felirata.

Molnár Jenő A tó tündére című szobra Hévízen. A címerben kardot tartó, kiterjesztett szárnyú griffmadár, alsó mezőben kinyílt tavirózsa

- Seres Pétert ismertem korábbról, és bár nem csináltam még ilyet, izgalmasnak hangzott a felkérés – tájékoztatott Szálinger Balázs. – A szöveg sorvezetőként működik a kötet dramaturgiájához, de a képanyag a főszereplő.

Látkép az 1926-os képeslapon, dr. Ferenczy Sándor gyűjteményéből

Földrajzi, kronológiai stb., rendszerező elvek álltak a kezünkre, végül öszvér-hibrid olvasat nyert: a más-más felfogások közti asszociációs ugrások vezetik az olvasót. Hévíz mellett nőttem fel, azért sajátból is ki tudtam pótolni a lexikális anyagot. Jó volt rácsodálkozni, az országnak mennyire szép és szerencsés helyén sikerült születnem és felnőnöm. Szerintem ilyenkor elérzékenyültem, attól tartok, ez olykor látszik is.

Szervezett csónakos túra a Hévíz-csatornán, amely télen is 25 fokos vizet forgat a tó felé

A Hévíz-album 2500 példányban készült el, a szöveg angol, német, orosz és kínai nyelven is olvasható benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában