Metal

2017.11.12. 17:00

Az északiak dallamvilága Nagykanizsán

A black-metal dallamvilága s a zene mögötti szellemiség egyaránt hatással volt a tavaly alakult Feretrum tagjaira. A zenekar a múlt hét végén adta harmadik koncertjét.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Archiv

A négyfős formáció a Medgyaszay Házban lépett fel, s mint azt Major Mihály gitáros elmondta: ők is meglepetten fogadták, hogy igencsak élénk érdeklődés mutatkozott a közönség részéről a rendezvény iránt.

A black-metal ugyanis kifejezetten rétegműfaj, de azon belül is az underground stílusok közé tartozik. Zalában ez a stílus eddig kevésbé tudott gyökeret ereszteni, emiatt is izgalmas a Feretrum felbukkanása.

- Valóban kevés black-metal zenekar működött errefelé, talán a Diabolic Storm volt az egyetlen, amely felvállalta azt a stílust – foglalta össze a gitáros. – Aztán ott volt még a Teurgia, amelynek a zenéjében szintén voltak black-metal elemek, de egyéb stílusjegyek is. Ebben a zenekarban 2004-2005-ben én magam is játszottam egy rövidebb ideig, a black-metalos gyökereim onnan valók. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy valamikor visszatérek ehhez az irányzathoz, hiszen nagyon is megfogott a dallamvilága, de a black-metal szellemi hátterével, többek között a természet iránt érzett tisztelettel is tudok azonosulni, hiszen ez a kettő nem elválasztható egymástól.

Fotó: Archiv

A zenész közben egy thra-sher formáció, a körülbelül tíz éven át működő Taste My Pain vezetője volt. Utóbbi tavaly októberben jelentette be megszűnését, s a gitáros addigra már teljesen elkötelezte magát a black-metal, azaz a stílusváltás mellett.

- Már a Taste My Pain működése alatt volt egy egyszemélyes projektem, de az nem tudta a stílus iránti elköteleződésemet kielégíteni, hiszen azzal élőben nem lehetett fellépni. Ezért is hoztam létre a Feretrumot öcsémmel, akivel a Taste My Painben is együtt zenéltem. Előbb az énekesünket találtuk meg, neki ez az első zenekara, idén tavasszal pedig a basszusgitáros csatlakozásával vált teljessé a zenekar. Mindannyian régóta hallgatunk black-metalt, s ahogy bennem, úgy a többiekben is mindinkább érlelődött annak a gondolata, hogy végre létre kellene hozni egy ilyen stílusú zenekart.

Major Mihály azt mondja: a Feretrum a műfaj klasszikus, északi, skandináv vonalát követi. Fő hatásként olyan kultikus zenekarokat említ, mint a Mayhem vagy a Dissection, de a magyar Tormentor egyik dalát is feldolgozták. Egyelőre ugyanis öt saját daluk van, ezek közül négy szerepel is a napokban megjelent első önálló kiadványukon.

- Az első saját koncertünk egy nyári nagykanizsai kocsmabuli volt, majd Liszóban is felléptünk egy olyan fesztiválon, ahonnan egy kicsit kilógott a zenénk – folytatta a gitáros. – A közönség egy része ennek ellenére jól fogadta dalainkat, de igazából a mostani, Medgyaszay Házban megtartott koncerten láttuk, hogy van igény erre a zenére.

A Feretrum most egy kicsit háttérbe vonul, Major Mihály szerint a dalírás időszaka következik. Ha hívják őket, természetesen fellépnek, de saját szervezésű koncert csak a tavaszra várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában