Kultúra

2017.10.17. 16:55

40 éve töretlen a népszerűsége hévízi Musica Antiqua együttesnek

A jellegzetes zenét játszó kamaraegyüttes 40 éve a hévízi Illyés Gyula Általános iskola tanulóiból áll össze.

Mihály Szilvia

A reneszánsz és barokk zene mellett klasszikus, templomi és külön a zenekar részére írt XX. századi zenét is játszanak. A művek egyedi hangzását a furulyák és vonós hangszerek különleges összhangja alkotja.

A zenekar vezetője 20 éve Varga Endre. Vele beszélgettünk az utánpótlásról, tervekről.

-Az amatőr zenekar magját ma is az általános iskolába járó gyerekek adják, az őket kísérő és kisegítő tanárok a fellépéseken háttérszerepet kapnak, a szóló és versenyműveket a tehetséges fiatalok adják elő.

-Hogy lehet valaki a Musica Antiqa együttes tagja?

-Az Illyés Gyula Általános Iskola furulyásai közül ajánl tagokat Balázs Árpádné. A gyerekek 11 éves koruk után fokozatosan kapcsolódnak be a próbákba, és tanulják meg zenei repertoárunkat. Két-három év folyamatos munka és tanulás után lesz valakiből teljes értékű tag. Diákjaink középiskolai és főiskolai tanulmányaik alatt is visszajárnak hozzánk.

-Ma is ugyanolyan népszerű a zenekarban játszani, mint a kezdetekkor?

-Igen, szerencsére nem csökken a gyerekek és a szülők érdeklődése a zenekar iránt. Napjainkban, amikor sokkal több különóra és szakkör vár a diákokra, nagyobb a versenyhelyzet, de a próbák helyszíne és időpontja miatt megkönnyítjük a szülők számára a szervezést. Próbáink péntek esténként az általános iskolában vannak, így könnyebb megszervezni a gyerekek részére, hogy el tudjanak jönni. Célunk az öröm zenélés mellett a közösség építés is.

-A profizmus nem csak a hangzásban, de a látványban is megjelenik minden egyes fellépésen.

-Korhű jelmezekben adjuk elő zenéinket, tagjaink részére évente 2 garnitúra új fellépő ruha készül. A kosztümök mellett fontos, hogy egyre többször lépnek fel velünk táncosok, gólyalábasok. A mai kor követelményeinek is igyekszünk megfelelni, miközben a barokk és reneszánsz hangzást, a régi zenei szépségét népszerűsítjük.

Nézőink komplett időutazáson vehetnek részt előadásainkon.

A negyven éves jubileumi fellépésről a Hévíz TV készített egy 12 perces összefoglalót. Hallgassa és nézze meg velünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában