Környezetbarát beruházás

2019.04.17. 11:30

Új kerékpárutak lesznek Zalaegerszegen

A közeli jövőben 15 kilométer hossz­ban alakítanak ki kerékpárutakat, illetve kerékpárosbarát nyomvonalakat a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármester (jobbról), a kivitelező Sprint Kft. ügyvezetője, Pethő István, a cég műszaki vezetője, Csiszár Albert és Sümegi László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Erről esett szó kedden délután Zalaegerszeg nyugati határában, az Andráshida és Apátfa utca találkozásánál tartott sajtóbejáráson. Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy 2015-ben az önkormányzati közgyűlés jóváhagyta a településfejlesztési operatív programot, amelynek fontos eleme a városi kerékpáros hálózat fejlesztése és az a szándék, hogy megteremtsék a csatlakozásokat a szomszédos települések irányába is.

A turisztikai jellegű kerékpárutak megépítése mellett az úgynevezett hivatáscélú forgalmat is ki akarják szolgálni a kerékpárút-rendszerrel, azaz megteremteni az intézmények, vállalkozások megközelíthetőségét a környezetbarát közlekedési eszközzel.

A tervezésbe bevonták a megyeszékhelyen működő kerékpáros szervezeteket és egyesületeket. Véleményük figyelembevételével készültek el az összesen 15 kilométeren, több részletben megvalósuló beruházások kivitelezési dokumentációi.

A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármester (jobbról), a kivitelező Sprint Kft. ügyvezetője, Pethő István, a cég műszaki vezetője, Csiszár Albert és Sümegi László Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az első, 6445 méteres szakasz összeköti a Platán sort és a Teskánd-Bagod közötti kerékpárutat, amelyhez a Zala feletti vasúti hídnál csatlakozik be.

Innen a kerékpáros – a sajtóbejárásnak is helyszínt adó – Andráshida utcán és a Gébárti úton haladva Neszelét érintve jut el a Kabók utcán át a Platán sorig. A szakasz egy részén önálló kerékpárút épül, bizonyos helyeken táblák, felfestések szolgálják a biztonságos közlekedést. A polgármester arról is beszélt, hogy fedett beállóval, padokkal, ivókúttal és szervizponttal felszerelt kerékpáros pihenőhely is létesül majd a Gébárti út környezetében. A közeljövőben további három kerékpáros útszakasz valósul meg. Ezek egyike a Mindszenty térről indul és Zalaszentivánra vezet, a másik kiindulópontja szintén a Mindszenty tér, és ezen a Kazinczy tér, Rákóczi út mentén a Platán sorig lehet kerékpározni.

Harmadikként pedig a déli ipari területet kiszolgáló, Bocföldéig megépülő kerékpárutat említette. Hosszas tervezés, számos nyomvonal-variáció felvetése után végre megvalósul az Andráshidán élők számára is fontos beruházás, ahogy ezt Sümegi László önkormányzati képviselő megfogalmazta. Mint kiemelte, a turisták a Zala-völgyén érkezve a város legrégebbi temploma mellett haladnak el, és érhetnek el a falumúzeumhoz. Emellett az itt élők számára is fontos, hogy Andráshidáról hamarosan biztonságos kerékpárúton juthatnak el a Gébárti- tóhoz és akár a városba is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában