Helyreállítják

2018.09.19. 07:00

Jövő tavaszra újra működhet a zalakarosi termáltó

A képviselő-testület legutóbbi ülésén hozott döntése értelmében a termáltó alatt húzódó vezetéket ugyanazon a nyomvonalon, korszerű technológiával állítanák helyre.

Benedek Bálint

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a Termáltó és Ökopart tavából még május elején a meder alján keletkezett óriási kráteren keresztül elszivárgott a víz. Azóta kiderült: a tó alatt húzódó egy méter átmérőjű vízelvezető rendszer sérülése okozta a problémát.

Májusban pár óra alatt elfolyt az 1.3 hektáros területről a tó vize Fotó: Szakony Attila/Archív
Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A képviselő-testület legutóbbi ülésén újra tárgyalta a zalakarosi tó helyzetét. Novák Ferenc polgármester elmondta: a fürdővárosba látogatók számára úgy tűnhetett, nem halad a munka, pedig a háttérben komoly egyeztetések zajlottak.

– Sok szakmai és műszaki javaslatot hallgattunk meg, s mérlegeltünk – folytatta a városvezető. – Egyértelmű a szakemberek állásfoglalása, a­kik szerint a jelenlegi vezetéket vissza kell bontani, s a meglévő nyomvonalon a talajcsere után egy teljesen új rendszert építenénk ki. Többfajta lehetőség felvetődött, ám a testület azt a megoldást fogadta el, hogy továbbra is a tó alatt húzódjon a vezeték.

Novák Ferenc hozzátette: alaposan körüljárták a témát, több javaslatot meghallgattak, s költséghatékony, ám biztonságosan üzemeltethető rendszert választottak. A tó ürítését, töltését továbbra is meg kell oldani, ezért mindenképp vezetékek kötődnek a mederhez. Manapság már van olyan korszerű technológia, amivel ez hiba nélkül működtethető.

Jelenleg a tervező dolgozik, az elkészült anyag után lehet pontosan látni a rekonstrukció költségvonzatát. A munka elvégzésével a korábbi kivitelezőt bízná meg a város. A polgármester meggyőződése, hogy a Gránit Zrt., a kivitelező cég és az önkormányzat képes megegyezni az arányos teherviselésben, bíznak az összes érintett pozitív hozzáállásában. Csak ezt követően kezdődhet el a kivitelezés, mely­ben nagy szerepe lesz az időjárásnak, ám Novák Ferenc kijelentette: Jövő tavaszra a tónak újra működnie kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában