Ismét a falu dísze

2018.08.17. 17:51

Felújították a bagodi faluházat

Mintegy 40 millió forint beruházás nyomán megújult a faluház. A településre beérve, a völgyben levő parkra tekintve impozáns látványt nyújt a XIX. századi épület. Egyik oldalán díszburkolattal kirakott kis tér, sétány, a másik oldalon, a bejárat előtt park és parkoló.

Hajdú Péter

A faluház ünnepélyes átadásán Sipos Ferenc és Vigh László, közöttük a felújítást vezető építész Fülöp Tibor és felesége Madár Ivett, kisfiukkal, Zéténnyel Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A megszépült épületet pénteken adták át. Sipos Ferenc polgármester a felújítás hátteréről szólva elmondta, a ház, amely eredetileg családi kúria volt, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, az organikus építészet mesterének a tervei alapján újult meg először, 1984-ben. A kormány néhány éve Makovecz Imre életművének megőrzésére és ápolására indított programot, amelynek keretében 2015-ben anyagilag támogatták a bagodi épület rendbe tételét is. A projekt költségvetése 30 millió forint volt, majd ezt még 10 millió forinttal kellett kiegészíteniük, s így idén ismét teljes pompájában áll az épület.

A faluház ünnepélyes átadásán Sipos Ferenc és Vigh László, közöttük a felújítást vezető építész Fülöp Tibor és felesége Madár Ivett, kisfiukkal, Zéténnyel Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A polgármester elmondta, a tetőszerkezeten kívül szinte minden részét felújították. Födémszigeteléssel látták el, a nyílászárókat is felújították vagy kicserélték, és mészkőlábazattal látták el a házat. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos örömét fejezte ki, hogy nem hagyták az enyészetnek a szép épületet, hiszen, mint mondta: „A kultúránk része minden olyan építmény, amit korábban őseink építettek.” A képviselő elmondta, a helyi közösség számára fontos, hogy rendelkezésre álljon ez az épület, amelyben össze tudnak gyűlni programjaikon, ünnepeiken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában