Vándorgyűlés

2017.09.22. 17:32

Endoszkópos szakemberek vándorgyűlése Zalakaroson: Jövőre országos szűrés indul

Mintegy 350 fő jelezte érkezését a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának kétnapos vándorgyűlésére, ami pénteken kezdődött Zalakaroson.

Magyar Hajnalka

Néhányan a vándorgyűlés résztvevő közül. Elöl dr. Gasztonyi Beáta és dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója, köröttük (balról) dr. Vincze Áron (Pécs), dr. Szepes Attila (Kecskemét), dr. Gyökeres Tibor (Budapest) és dr. Szepes Zoltán (Szeged) Fotó: Szakony Attila

A rangos szakmai program szervezésének lehetőségét első alkalommal nyerte el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Belgyógyászati Osztálya. A részletekről dr. Gasztonyi Beáta osztályvezető főorvos, egyetemi magántanár adott tájékoztatást.

- Igyekeztünk olyan témákból összeállítani a vándorgyűlés szakmai tartalmát, amelyek korábban még nem szerepeltek az évente esedékes hasonló összejöveteleken – kezdi a főszervező. – Ilyen például az endoszkópos beavatkozások biztonsága, az esetlegesen átvihető fertőzések, továbbá a speciális betegcsoportok (cukor-, máj-, kardiológiai betegek) endoszkópos vizsgálata.

Néhányan a vándorgyűlés résztvevő közül. Elöl dr. Gasztonyi Beáta és dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója, köröttük (balról) dr. Vincze Áron (Pécs), dr. Szepes Attila (Kecskemét), dr. Gyökeres Tibor (Budapest) és dr. Szepes Zoltán (Szeged) Fotó: Szakony Attila

Fontos és aktuális téma a minőségi endoszkópia feltételeinek kidolgozása is. Ennek lényege, hogy a gyomor- és vastagbél tükrözés, illetve az epeúti diagnosztika esetében egyaránt meghatározásra kerültek azok a kritériumok, amelyek mentén optimális diagnosztikai és terápiás érték remélhető a vizsgálattól. A szakemberek ezen szempontok egységesítésére törekszenek, hiszen így volna garantálható, hogy az ország minden szegletében ugyanolyan minőségű vizsgálatot kapjon a páciens.

- Jövő év elején az egész országban elindul a vastagbélrák szűrés, ami nagyon fontos lépés. A vándorgyűlésen az erre való felkészüléssel is foglalkozunk, hol tart a szervezés, milyen egységes szűrési módszerek várhatók, egyáltalán milyen feltételek mellett működhet egy ilyen, országos méretű szűrővizsgálat – vesz fel újabb szálat dr. Gasztonyi Beáta.

A vándorgyűlésre, aminek a MenDan Hotel ad otthont, mintegy 350 szakember jelezte érkezését, a létszám jelentősen meghaladja a korábbi években tapasztalt érdeklődést. Egyetemi klinikákról (Budapestről, Debrecenből, Pécsről, valamint Szegedről), megyei és városi kórházakból egyaránt érkeztek belgyógyászok, endoszkóposok, sebészek, továbbá szakdolgozók is, akik saját szekcióban tanácskoznak. Mindezen túl 34 endoszkópos cég is képviselteti magát.

A kétnapos programban több zalai szakember is közreműködik, dr. Gasztonyi Beáta mellett dr. Szenes Mária, dr. Völgyi Zoltán, dr. Herman Beáta és Körhöczné Kelemen Izabella ugyancsak előadást tart a Zala Megyei Szent Rafael Kórház színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában