1956

2017.10.21. 14:00

Emlékparkot is szeretnének a türjei Büszkeségpontnál

1956-os emlékművet adtak át a Türjén pénteken délután a forradalom 61. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Keszey Ágnes

A történelmi eseményekre emlékezve az ünnepség szónoka, Nagy Ferenc László polgármester úgy fogalmazott: október 23 több kellene, hogy legyen, mint egy fejezet a történelemkönyvben, vagy egy ünnep a naptárban.

– Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében, ami a sztálini típusú diktatúra és a szovjet csapatok kivonása volt – idézte fel a településvezető, hozzátéve, hogy a forradalom minden résztvevője történelmet írt.

Száraz Krisztián Dávid áldotta meg a Büszkeségpontot. Az atya mellett Nagy Ferenc László és Manninger Jenő
Fotós: Keszey Ágnes

– Elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel magukat, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot. Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban ez nem sikerülhetett – hangsúlyozta Nagy Ferenc László a település Büszkeségpontjánál. Szólt arról is, hogy az emlékművet pályázati támogatással, közel 5 millió forint ráfordítással készítettek el. Az alkotás egyben szökőkút is, a körülötte lévő területen pedig a jövőben emlékparkot szeretnének kialakítani.

– Ez az emlékmű is azt szolgálja, hogy erőt merítsen mindenki abból, hogy a magyar történelemnek voltak szép napjai, sok ember volt, aki szép példát mutatott és a magyarság beírta magát a világtörténelembe- mondta beszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő, akinek beszédét követően Száraz Krisztián Dávid atya áldotta meg az emlékművet, majd a helyi iskolások adtak műsort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában