Bajnoki cím

2017.12.12. 17:26

Beszédírásban lett az ország legjobbja Tanai Tamás János

A fővárosi dr. Kalotay Kálmán emlékversenyen Tanai Tamás János beszédíró kategóriában indulva országos bajnoki címet szerzett.

Benedek Bálint

Fila Edina (balról), Tanai Tamás János és Lakatos Liliána országos helyezéseikkel Fotó: Szakony Attila

- Tamásnak nem volt ismeretlen ez a terület, hiszen a nyári világbajnokságon az előkelő negyedik helyen végzett – bocsátotta előre Kalmár Izabella Tímea, a Thúry szakképző iskola felkészítő tanára. – Az indulók ilyenkor negyedórás hangfájlt kapnak, amire percenként ezer karakter szöveget diktálnak fel, s a versenyzőknek tíz perc alatt minden helyesírási készségüket mozgósítva a lehető legtöbbet kellett ebből leírniuk.

A felkészítő tanár hozzátette: a hangfelvételt az indulók tetszőlegesen megállíthatják, lassíthatják, sőt előfordul, hogy még gyorsíthatják is. A tótszentmártoni fiatal 11-12. évfolyamos kategóriájában a minimum kötelező versenyszint 2400 leütés volt. Ezt Tamás alaposan túlszárnyalta, ugyanis 4759 leütést rögzített, ami lenyűgöző teljesítmény, így persze megérdemelten került a nyakába a legfényesebb érem. Sőt a legjobb középiskolai beszédíró gépírónak járó különdíjat is megkapta.

Fila Edina (balról), Tanai Tamás János és Lakatos Liliána országos helyezéseikkel Fotó: Szakony Attila

A fővárosi viadallal a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége a gyorsírás elméletet okató, a tavaly elhunyt dr. Kalotay Kálmán emléke előtt tisztelgett.

- A felkészülést segítette a Nagykanizsai Járásbíróságtól kölcsönkapott speciális pedál is, amivel a diktált szöveget sokkal könnyebb szabályozni – mesélte a felkészítő.

Az intézmény végzőse Tamás ismét sokat gyakorolt iskola időben és gyakran otthon sem pihent. Koncentrációja és kivételes tehetsége bajnoki címet jelentett számára, ám úgy érzi az iskola valamint a családja támogatása sok segítséget jelent számára.

- A világbajnoksághoz hasonlóan az Európai Unió gazdasági helyzetéről hallottunk egy szöveget, tele szakkifejezésekkel – fogalmazott az ifjú titán. – A kialakuló rutinom miatt azonban ez sem tántorított el és nyertem.

Az intézmény még két diákjára is büszke lehet. Az irodai titkár szakképzésben tanuló, Lakatos Liliána Mónika és Fila Edina holtversenyben negyedik helyet szerzett szövegszerkesztés kategóriában, ahol egy szövegben tíz perc alatt minimum 60 darab korrektúrát kellett elvégezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában