Zöld átállás a vasúti és a közúti közlekedésben

2024.05.24. 17:30

GreenTech: a közlekedés szabályrendszerének átalakítása, a hidrogén mint üzemanyag is téma volt

A magyar közlekedéspolitika az elmúlt 10-14 év történelmi léptékű közútfejlesztését követően a vasúti közlekedésre fókuszál, amelyben a zöld átállás egyik kulcseleme, hogy minél nagyobb áru- és személytömeget mozgassanak környezetkímélő módon, vasúton. Ezt hangsúlyozta dr. Kerékgyártó János a zalaegerszegi GreenTech konferencián.

Antal Lívia

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépületében ötödik alkalommal rendezték meg a GreenTech zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítást és konferenciát

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt erről pénteken Zalaegerszegen, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépületében ötödik alkalommal megrendezett GreenTech zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítás és konferencia második napján, pénteken. Kiemelte, hogy a vasúti közösségi közlekedésben kedvező fordulatot idézett elő a kedvezményrendszer átalakítása, az ország- és vármegye-bérletek bevezetése, amely megmutatkozik az utasszám emelkedésében. A vasúti áruszállítás növelését többek között a Budapest–Belgrád vasútvonal, illetve a Budapestet délről elkerülő V0 vasútvonal fejlesztésével kívánják elérni. Dr. Kerékgyártó János hangsúlyozta, a közlekedésszabályozás és a hatósági keretrendszer átalakításával a közlekedési szektor versenyképességének növelése a céljuk.

Balaicz Zoltán, dr. Petri Bernadett, dr. Kerékgyártó János, Vigh László és Butsi Zoltán a GreenTech konferencia második napján
Fotó: Antal Lívia

A zöld átállás érdekében átalakítják a közúti közlekedés szabályrendszerét

Mint mondta, megkezdték a közúti közlekedés szabályrendszerének felülvizsgálatát, amely érinti a KRESZ-t, a képzést és a jogosítványhoz jutást. Megújítják a műszaki szabályrendszert, a fenntarthatóbb technológiák szabályozásba való beépítésével együtt, így megteremtik például az önvezető autók tesztelésének lehetőségét a közutakon.

A pályaorientáció keretében a Csány László Technikum is bemutatkozott a GreenTech konferencián
Fotó: Antal Lívia

Zöld átállás: a hidrogén a jövő üzemanyaga

Butsi Zoltán, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség főtitkára azt hangsúlyozta, ha Magyarország nyertese kíván lenni a zöld átállás folyamatának, akkor többek között tiszta energiára van szükség. Mint mondta, ilyen a hidrogén. A járműipar trendje az mutatja, hogy a hajók, a repülők, a vonatok és a kamionok esetében a hidrogén mint üzemanyag a jövő útja, és ennek a hazai járműiparnak is meg kell megfelelni. A zöld átállás ugyancsak hidrogén-technológiával valósítható meg az acél-, a műtrágya- és a cementiparban.

Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy közel 400 milliárd euró közvetlen uniós forrás áll rendelkezésre, amely igénybe vehető zöld átállást szolgáló projektekre is.

A konferencián köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában