Újabb kedvezmények a közösségi közlekedésben

2024.01.23. 17:30

Egyre népszerűbbek, keresettebbek Zalában is a májusban bevezetett ország- és vármegyebérletek

Rendkívül népszerű a tavaly májusban bevezetett ország- és vármegyebérlet, ezekből összességében már több mint négymilliót vásároltak az utazók. Az eddigi tapasztalatok alapján márciustól tovább fejlődik s egyszerűsödik a rendszer.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint: Olyan alternatívát szeretnének kínálni, amiért megéri átülni az autóból buszra, vonatra vagy épp a HÉV járataira

Fotó: Halász Gábor

Nagy Bálint közlekedési államtitkár, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője lapunknak kijelentette, a szaktárca célja, hogy még népszerűbbé és áttekinthetőbbé váljon a közösségi közlekedés.

– Eddig több mint hatvanféle kedvezmény létezett a vasúti, buszos, illetve héves szolgáltatások tekintetében, s emiatt bonyolult, nehezen átlátható rendszer működött – fogalmazott a politikus. – Fontos, hogy ezt egyszerűbbé, könnyen elérhetővé tegyük. Ezért márciustól nemcsak a 65 év felettieknek, hanem a 14 évesnél fiatalabbaknak is ingyenes lesz a közösségi közlekedés. Emellett a 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, akárcsak a közszolgálati alkalmazottak, korlátlan számban. S napijegyként bevezetjük a Vármegye 24 és a Magyarország 24 elnevezésű terméket is.

További, az utazók számára kedvező változás, hogy azok, akik eddig 90 százalékos kedvezménnyel vehették igénybe a közösségi közlekedést, azoknak teljesen ingyenessé teszik e lehetőséget – köztük például a nagycsaládosoknak és a fogyatékkal élőknek.

– Azt szeretnénk elérni, hogy Magyarországon a közösségi közlekedés könnyen átláthatóan, egyszerűen és olcsón legyen elérhető mindenki számára – emelte ki Nagy Bálint. – Az első jelentős lépés az ország- és vármegyebérletek bevezetése volt, az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján pedig továbbfejlesztjük e termékeket, hiszen az a célunk, hogy növeljük azok számát, akik vonattal, autóbusszal vagy HÉV-vel utaznak. Az egyéni motorizált közlekedés helyett szeretnénk valós alternatívát kínálni.

Az államtitkár leszögezte, a május óta működő rendszer mérhető eredménye, hogy nőtt a közösségi közlekedést használók száma, és sikerült új utazóközönséget megszólítani. A márciustól érvényes változásoktól e trend folytatását, erősödését várják.

Zalában nyolc hónap alatt több mint 82 ezret adtak el e terméktípusból, ami azt jelzi: szűkebb pátriánkban is népszerű az ország- és vármegyebérlet. Nagy Bálint szerint az új kedvezményekkel itt is tovább nő a népszerűsége, és még nagyobb segítséget tudnak adni a közösségi közlekedést választóknak.

A politikus azt monda, a cél és a szándék egyértelmű: olyan alternatívát szeretnének kínálni, amiért megéri átülni az autóból buszra, vonatra vagy épp a fővárosban a HÉV járataira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában