A Hősök terén is láthatóak alkotásai

2024.04.09. 15:00

Zala György emlékére

A millennium szobrászának is nevezett Zala Györgyre emlékeznek szülővárosában, Lendván szombaton. A neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb magyar alkotójának tartott művész 166 éve, 1858. április 16-án született a muravidéki településen.

Gyuricza Ferenc

A budapesti Hősök terén látható Zala György szobrok makettjei a lendvai Galéria és Múzeumban kialakított Zala emlékszobában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zala György kultuszának kialakítását a kilencvenes évek végén kezdték meg lokálpatrióta lendvaiak, a közvélemény előtt ugyanis akkoriban még kevésbé volt ismert, hogy jórészt az ő alkotásai láthatóak a magyar főváros egyik legpompásabb pontján, a Hősök terén. Zala munkásságának bemutatásában a zalaegerszegi művész-tanár, Borbás György is kiemelkedő szerepet vállalt, kutatásai, illetve az általa írt monográfia is hozzájárult ahhoz, hogy a Mayer György néven született szobrászt ma már érdemei szerint tartják számon.

Az idei Zala György emléknap szombaton 11 órakor, a Városi Színház- és Hangversenyterem előtti téren a művész mellszobrának koszorúzásával, illetve a hozzá kapcsolódó megemlékezéssel kezdődik. Ezt követően hirdetik ki a világhírű szobrászról elnevezett ifjúsági képző- és fotóművészeti pályázat eredményét, s egyben a beküldött alkotásokból összeállított kiállítást is megnézhetik az érdeklődők. A műsorban a Cséphadaró népdalkör működik közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában