Közösségépítés és programok

2024.04.06. 16:00

Új egyesület alakult Lentihegyen

Nemrég új egyesület alakult a városban, pontosabban Lentihegyen, tagjainak célja a közösségépítés, a hegyi városrész felemelése gazdasági, szociális és kulturális téren egyaránt, ezáltal élhető létet biztosítva a lakóknak.

Korosa Titanilla

Az egyesület első rendezvénye idén márciusban a közös szemétgyűjtés volt, de egyben kirándultak és ismerkedtek is a résztvevők, bejárták a túraútvonalakat is. A képen a résztvevők, középen balra dr. Tófeji Edina

Fotó: Korosa Titanilla

Talán a legnyugodtabb és a leginkább természetközeli városrész a lentihegyi, ahol többen életvitelszerűen élnek, míg mások szőlőbirtokot is gondoznak. A Lentihegyi Vidékőrző és Kulturális Egyesület névre keresztelt civil szervezetet néhány helyben élő alapította meg. Az egyesület elnöke dr. Tófeji Edina lett, ő beszélt a megalakulásról és a célokról.

- A helyi közösségi életnek egyik színtere a Lentihegyi Beugró nevű kávézó, mely egy találkozási pontja a hegyen élőknek - mondta el. - Itt jöttünk össze többen több alkalommal is. Először egy csoportot alakítottunk a közösségi oldalon, hogy összehozzuk a több száz lentihegyi lakost, aztán szerveztünk ismerkedő találkozót, ahol felmerültek problémák, hogy miken kellene javítani, például a közvilágításon, de elkelne a sebességkorlátozás is. Összegyűjtöttünk mintegy 15 pontot, ezekről egyeztettem a városvezetéssel, amely partnernek bizonyult az együttműködésben. Ezután átbeszéltük közösen az egyeztetés eredményét és egyetértettünk, hogy nekünk, lentihegyieknek is tenni kell a lakókörnyezetünk építéséért. Majd jött az ötlet, hogy alakítsunk egyesületet, hogy a megkezdett munkát szervezett keretek között folytassuk és így pályázni is tudnánk. Többen élnek itt, akik tevékenységükkel, tudásukkal hozzá tudnak tenni a közösség életéhez, tudjuk egymást segíteni. Célunk a közösségi élet színtereként működő városrész értékeinek, történetének felkutatása, a hagyományok megőrzése és mindezek bemutatása - tette hozzá. - Továbbá az épített környezet megóvása, a környezet védelme, a kulturált szórakoztatás megszervezése, a lokálpatriotizmus erősítése. Terveink szerint különféle programokat, akár előadásokat, túrákat, kirándulásokat szervezünk. A tagságon kívül másokat is várunk, szeretnénk a városban élőket felhozni a hegyre. 

Márciusban kirándulással egybekötött hulladékgyűjtést szerveztek, júliusra pedig már tervezik a búcsúi programot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában