Ez történt

2024.04.16. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

II. palánta fesztivál Zalaegerszegen

Fotó: Pezzetta Umberto

Másodszorra rendezték meg az Egerszegi Palántafesztivált a Göcseji Tudásközpontban

Kizöldült a zalaegerszegi piac a II. Egerszegi Palántafesztivál eseményére, amit nagy érdeklődés mellett rendezett meg szombaton a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, valamint a Göcseji Kézműves Egyesület Zalaegerszeg önkormányzatával karöltve. A megjelenteket Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő köszöntötte. Április szeszélyes időjárású, de a nappal, a széllel és az esővel segíti a palánták növekedését, fogalmazott Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója. Mint mondta, az intézmény két éve nyitotta meg kapuit, így ez az esemény egyben a születésnapja is. A jeles napra Míves piac című újsággal is készültek, amely bemutatja rendezvényeiket, a kézművesek és termelők termékeit. A II. Egerszegi Palántafesztiválról felvétel készül majd a Göcseji Tudásközpont YouTube csatornájára, amelyen a nap eseményei mellett többek között a keszthelyi Georgikon Campus agrárképzéseiről szóló előadás is megtekinthető lesz.

 

A Zalai Polgári Körök Egyesülete ismét jótékony céllal tartotta meg rendezvényét

A Zalai Polgári Körök Egyesülete jótékony céllal 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen az Arany Bárány Hotel télikertjében. A város és vármegye vezetői foglaltak helyet az eseményen, amelynek fővédnöke dr. Navracsics Tibor volt. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter a bállal kapcsolatban elmondta, ez a barátság ünnepe, hiszen azok jönnek el, akik közösséget alkotnak egymással. Az estély bevételéből támogatták többek között Czobor Mátyás, a város egykori polgármestere hagyatékának megvásárlását, valamint II. Rákóczi Ferenc mellszobrának felállítását. Az idei bál bevételét a Zala Vármegyei Gyermekvédelmi Központ Zalaegerszegi Gyermekotthona javára ajánlják fel, mondta el Jagasics János, a Zalai Polgári Körök Egyesülete elnöke. Nincs városi rendezvény jótékonysági cél nélkül, emelte ki Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Hangsúlyozta, hogy a 2002 után létrejött polgári körök fontos szerepet töltöttek be országunk, nemzetünk és politikai közösségünk megújításában.

 

A 100 éve született magánénektanárra, Szentendrey Zsuzsannára emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsán a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI Pásztor Irma nagytermében az iskola egykori magánénektanárára, a 100 éve született Szentendrey Zsuzsannára emlékeztek. A műsor díszvendége Zádori Mária, Kossuth-díjas énekművész volt. A rendezvényt Baráth Zoltán és Baráth Yvette szervezték, hiszen jól ismerték Szentendrey Zsuzsannát, aki mintegy 50 évig tanított az intézményben. A nagyterem falaira a pedagógust bemutató fényképekből és dokumentumokból álló tárlat került. Baráth Zoltán ismertette az énektanár életét, méltatva a munkásságát, majd Baráth Yvette beszélgetett olyan énekesekkel, akik a nagy formátumú pedagógustól kaptak hivatást és értékeket. A rendezvényen fellépett a Farkas Ferenc Énekegyüttes és azok a szólisták, akik elindultak az éneklés felé vezető úton. A megemlékezésen videóról jelentkezett be Balázs Júlia.

 

Balaton-parti séta az egészségért Keszthelyen

Közel hetvenen vettek részt a napokban Keszthelyen az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata által a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodájával, az Egészség Egyesülettel, valamint a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvánnyal közösen szervezett sétán Keszthelyen. Mielőtt Balaton-parti színpadtól elindultak a sétára bemelegítésként seniorok táncával indították a programot, majd a köszöntők után a MOSA képviseletében Monszpart Zsolt beszélt a séta egészséget megőrző hatásáról, kiemelve azt, amennyiben ezt csoportosan teszik, akkor véd véd az elmagányosodás ellen is. A test és lélek karbantartása pedig az egészségben élt évek számát növeli. A sétán a résztvevők a Helikon parkban elneveztek egy szakaszt Egészség sétánynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában