Ez történt

2024.04.15. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Fejlesztések a Gébárti-tónál

Fotó: Pezzetta Umberto

Sétányokkal szépítették, hidakkal körbejárhatóvá tették a Gébárti-tavat Zalaegerszegen

A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese, Dömötör Csaba jelenlétében adták át Zalaegerszegen a Gébárti-tó környezetét érintő közel 1,9 milliárd forintos fejlesztéssorozatot. A magyar kormány támogatása mellett korábban elkészült a Boldogasszony kápolna, majd játszótér, tanösvényként is szolgáló sétány épült, megújultak a zöld felületek, stégek, pihenőhelyek, csónakkölcsönző létesültek. 2023-ban a két pontonhíd pedig tette lehetővé, hogy a tó körbejárható legyen. A közel fél milliárd forintból megépült Fehér Hattyú bisztró harmóniában áll a Gébárti-tó és környezetével, amely fontos közösségi helyszín lesz, összegzett Dömötör Csaba. A Gébárti-tó környezetét érintő beruházások Zalaegerszeg lelkiségét mutatják. Azt, hogy a város miként gondolkodik a természetről, a rá hagyott értékekről. A városvezetés gondos munkája, amit az önkormányzati választások után is folytatni szeretnének, húzta alá Vigh László országgyűlési képviselő. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy Gébárt valamikor egy középkori falu volt, amely idővel teljesen elnéptelenedett, de a később ide települők megőrizték nevét. 1976-ban létesítették a Gébárti-tavat, amely hamar népszerű turisztikai célponttá vált.

 

Kerékpáros Iskola Kupát rendeztek Zalaegerszegen

A kerékpározás professzionális szintjét mutatták be minap azok a fiatalok, akik az Alsóerdei Sport- és Élményparkban gyűltek össze, ahol két verseny megyei döntői zajlottak. A baleset-megelőzési bizottság által az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára meghirdetett Kerékpáros Iskola Kupára a négy városi döntőből nyolc lány és nyolc fiú jutott be, árulta el Horváth László alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. A versenyzőknek a KRESZ-tudásuk bizonyítására 25 kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteni. Ezt követte az ügyességi pálya, ahol bóják, oszlopok pallók között különböző feladatokat hajtottak végre. Mindezek mellett a szabályok gyakorlati alkalmazását is felmérték, ehhez pedig a KRESZ-park tökéletes környezetet nyújtott. A Kerékpáros Iskola Kupa országos, Miskolcon május 7-9-én rendezendő döntőjére a söjtöri Juszt Noémi és a pókaszepetki Lukács Roland jutott tovább. A Magyar Autóklub Ki a mester két keréken? megyei döntőjéből a pókaszepetki Csiszár Dalma és a söjtöri Vizsi Krisztián képviseli Zalát a budapesti országos döntőben.

 

Tavasznyitó élményautózás a Kanizsa Aréna parkolójában

A Cars Fanatik Klub Nagykanizsán a Kanizsa Aréna parkolójában rendezte meg hétvégén a Tavasznyitó élményautózást és autóstalálkozót. Az eseményre szinte az egész országból, de még a határon túlról is érkeztek autósok. A tűzpiros Ferrari, a szürke Lamborghini, több Lada és Skoda, de még felújított Trabant is sok érdeklődőt vonzott. Sokan érkeztek BMW, Alfa Romeo, Volkswagen típusokkal, melyek közül több látványos optikai felújításon esett át. Még ennél is több látogatót vonzott a drift taxizás, hiszen itt bárki beülhetett az aktív raliversenyzők mellé, akik egy lezárt pályán csúsztatták az autók hátulját a kanyarokban. Minden autóimádó megtalálhatta a számítását, a látogatók és a kiállítók egyaránt, mondta Birkás Nikolett, a Cars Fanatik Klub elnöke. Hozzátette: aki szereti megmutatni a verdáját az jó helyre jött, hiszen sok ismerőssel, márkatárssal találkozhatott és a tapasztalatcserére is lehetősége nyílt.

 

Keszthelyen először Mozarték magánélete került terítékre

Sikert hozott Bősze Ádám zenetörténész Nagy zenészek, nagy szerelmek című zenés sorozatának Mozartról szóló előadása a keszthelyi Balaton Színházban. A Bartók Rádió korábbi műsorvezetője évek óta járja az országot komolyzenei stand upokkal, amelyek a szórakoztató ismeretterjesztés műfajába tartoznak: úgy próbálja bemutatni a szerzőket, hogy az ne csak az ínyencek számára jelentsen élményt. Szóba kerül például a szerelem, a halál s a meggazdagodás is. A zenetörténész megjegyezte, a klasszikus zenében nincs, vagy csupán nagyon kicsi az átjárás a magánélet és a műalkotás között, mégis, ez az előadás-sorozat segít abban, hogy e műfajt lazábban kezeljük. A keszthelyi előadást két tehetséges fiatal muzsikus játéka színesítette: Mozart szerzeményeit ezúttal Reingruber Eszter és Kemény Zsombor adta elő. Utóbbi zenész a 2022-es Helikoni Ünnepségeken arany minősítést és különdíjat érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában