Egészségnap az egészség világnapjához kapcsolódóan

2024.04.09. 20:00

Szűrésekkel, tanácsokkal várták az érdeklődőket az EFI-ben

Az április 7-i egészség világnaphoz kapcsolódóan tartott egészségnapot a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szerdán, amelyen vércukorszint-, koleszterinszint-, vérnyomás-, teljes testösszetétel- és csontsűrűség méréssel, továbbá egyéni diétás- és életmód-tanácsadással álltak a lakosság rendelkezésére. Az ingyenes egészségügyi szűrések lehetőségét sokan kihasználták.

Antal Lívia

Sokan éltek az ingyenes szűrések lehetőségével

Fotó: Pezzetta Umberto

Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervezik meg az egészségnapot, amelynek célja a lakosság szűrése. Egyúttal fel szeretnék hívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, többek között a népbetegségnek számító magas vérnyomás, cukorbetegség elhízás és csontritkulás tekintetében, válaszolt érdeklődésünkre dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ápolási igazgatóhelyettese. Kiemelte, a kiugró értékeknél a háziorvoshoz irányítják a betegeket, akik, miután kiderült problémájuk, hamarabb juthatnak egészségügyi ellátáshoz.

Bognár Ramóna Németh János testösszetételét vizsgálja
Fotó: Pezzetta Umberto

A helyszínen diétás tanácsadással tudnak szolgálni, amit Végvári Viktória, a kórház vezető dietetikusa végzett az egészségnapon. Sokan voltak kíváncsiak testösszetételükre is, közte a zalaegerszegi Németh János, aki idős kora ellenére jó eredményt kapott, hiszen megfelelő izomtömeget mértek nála. Az inBody eszköz a testsúly mellett többek között a testtömeg indexre, a testzsír-százalékra és a vázizom szerkezetre vonatkozóan ad adatot. A méréseket Bognár Ramóna, az EFI irodavezetője végezte. Mint mondta, az elhízásban szerepet játszik az életmód és a táplálkozás. Vagy éppen a munkakör. A munkahelyi szűrések eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy az ülő munkát végzők jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének, mint mások.

Kandász Norbertné elmondta, egy korábbi csontsűrűség-mérésen rossz értéket kapott. Kérték, hogy keresse fel a reumatológiát, ahol gyógyszert írtak fel számára. Azóta jobbak lett értékei, amit most is szeretne ellenőriztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában