Miénk itt a tér

2024.04.16. 10:00

Szoborsorsok IV. – a zalaegerszegi Marx Károly szobor

Szobrokat emelünk. Van, hogy egy személyre emlékezve, van, hogy egy korszakot akarunk megörökíteni, emlékhellyé tenni. Aztán a történelmi változások, az idő eldönti, hogy ez jó ötlet volt-e, hogy az a személy, az a korszak megérdemelt-e az emlékezést. Szobrokat bontunk…

Nagy Betti
Marx Károly szobra Zalaegerszegen, Pezzetta Umberto fotója

1975. november 3-án, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 58. évfordulója alkalmából avatták fel Zalaegerszegen Kalló Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását, Marx Károly szobrát. (Kalló Viktor 1931-ben a Somogy megyei Babócsán született, 1950-ben kezdte el a Képzőművészeti Főiskolát, 1961-ben kapta meg a Munkácsy-díjat. Számos köztéri alkotása – általában a politika, a munkásmozgalom témájában – volt jelen az egész ország területén. 2014-ben, 83 éves korában hunyt el Budapesten. Zalaegerszegen 1976 májusában Marton László szobrászművésszel nyílt közös kiállítása az Ifjúsági Házban.)

Ezen a posztamensen állt Marx Károly szobra, Pezzetta Umberto fotója 2021-ben

Zalaegerszeg köztéri szobraival kapcsolatban Magyar Hajnalka készített riportot 2009-ben, akkor dr. Németh József muzeológus a szoborral kapcsolatban így fogalmazott: „Természetesnek tartom, hogy minden korszak felülvizsgálja a korábban állított műveket, s így például a város frekventált pontján álló nagyméretű Lenin-szobor helyén 1997-től a Címerház áll. Azért maradt még két mű, ami manapság is borzolja a kedélyeket. Az egyik az egészségügyi főiskola kertjében álló Marx-szobor (Kalló Viktor). Nem olyan nagyon jó ez a mű, de nincs szembetűnő helyen, nem hivalkodó, emellett utal az épület eredeti rendeltetésére (pártiskola), s így helytörténeti mementó.” (Zalai Hírlap, 2009. június 20.)

2021-ben a zalaegerszegi Marx-szobrot lebontották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában