2024.04.07. 20:00
Pálinkaházat is avattak a párlatversenyen Sormáson - fotógaléria
Szombaton Sormáson rendezték meg a VI. Pannónia Párlatverseny és a II. Pyrus Master Kárpát-medencei Körtepálinka Verseny díjkiosztó gálaestjét az István Parkhotelben. Még a díjak átadása előtt egy másik eseményt is tartottak. Felavatták a Pálinkaház nevű bár, pálinka- és oktatómúzeumot.
Az Pálinkaház avatásán közreműködött balról Gelencsér István a parkhotel tulajdonosa, Nagy István agrárminiszter, Gazdag Attila ás Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Gergely Szilárd
A létesítményről Gazdag Attila, versenyigazgató, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke elmondta, hogy itt megismerhető a pálinkafőzés története, fejlődése a hajdani „zugfőzéstől” a mai modern szabad főzésig. Emellett oktatási központként is működik, ahol a tanulni vágyó főzők gyakorolhatnak, ismereteket szerezhetnek.
Köszöntőt mondott az avatón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, majd a nemzeti színű szalag átvágása után a díjkiosztóval folytatódott az esemény. A díjkiosztó előtt Balogh László Nagykanizsa polgármestere és Nagy István mondta el gondolatait.
A legelegánsabb ital
Az agrárminiszter arról beszélt, hogy ahol magyar ember él, ott a pálinkának becsülete van, illeszkedik hagyományainkhoz, kultúránkhoz. Úgy fogalmazott: fantasztikus dolog, hogy annyi küzdelem után már egy ideje szabadon főzhető a pálinka. A fogyasztás kultúrája is fejlődött, ma már a legelegánsabb helyeken a legelegánsabb ital tud lenni a pálinka.
A versenyről Gazdag Attila úgy tájékoztatott, hogy ez alkalommal 100 pontos bírálatra tértek át, minden tételt három bizottság vizsgált s ítélte meg a minősítést. Tavaly komoly fagyok és betegségek sújtották a gyümölcsfákat, de akik ide neveztek mind minőségi pálinkát készítenek. Az idei párlatversenyre 3 országból 60-an neveztek összesen 534 pálinkával, ebből 107 kapott arany, 132 ezüst és 139 bronz minősítést.
A legjobb helyezések
A Nagykanizsa legjobb párlata díjat a nagykanizsai Rácz Zoltán nyerte el Irsai Olivér törköllyel. A verseny legeredményesebb magánfőzője a nagykanizsai Kardos Ferenc lett. A Pannónia Párlatverseny legjobb párlata, Pannónia Kincse 2024-ben Kardos Ferenc Orangered Kajszibarack pálinkája lett, a Pyrus Master körtepálinka verseny legjobbja pedig Rácz Zoltán árpával érő körtepárlata.
A díjakat Nagy István, Cseresnyés Péter, Balogh László és Gazdag Attila adták át.
Pálinkaházat is avattak a párlatversenyen Sormáson
Fotók: Gergely Szilárd