Három országból 534 párlat

2024.04.07. 20:00

Pálinkaházat is avattak a párlatversenyen Sormáson - fotógaléria

Szombaton Sormáson rendezték meg a VI. Pannónia Párlatverseny és a II. Pyrus Master Kárpát-medencei Körtepálinka Verseny díjkiosztó gálaestjét az István Parkhotelben. Még a díjak átadása előtt egy másik eseményt is tartottak. Felavatták a Pálinkaház nevű bár, pálinka- és oktatómúzeumot.

Korosa Titanilla

Az Pálinkaház avatásán közreműködött balról Gelencsér István a parkhotel tulajdonosa, Nagy István agrárminiszter, Gazdag Attila ás Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Gergely Szilárd

A létesítményről Gazdag Attila, versenyigazgató, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke elmondta, hogy itt megismerhető a pálinkafőzés története, fejlődése a hajdani „zugfőzéstől” a mai modern szabad főzésig. Emellett oktatási központként is működik, ahol a tanulni vágyó főzők gyakorolhatnak, ismereteket szerezhetnek.

Köszöntőt mondott az avatón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, majd a nemzeti színű szalag átvágása után a díjkiosztóval folytatódott az esemény. A díjkiosztó előtt Balogh László Nagykanizsa polgármestere és Nagy István mondta el gondolatait.

Fotó: Gergely Szilárd

A legelegánsabb ital

Az agrárminiszter arról beszélt, hogy ahol magyar ember él, ott a pálinkának becsülete van, illeszkedik hagyományainkhoz, kultúránkhoz. Úgy fogalmazott: fantasztikus dolog, hogy annyi küzdelem után már egy ideje szabadon főzhető a pálinka. A fogyasztás kultúrája is fejlődött, ma már a legelegánsabb helyeken a legelegánsabb ital tud lenni a pálinka.

Fotó: Gergely Szilárd

A versenyről Gazdag Attila úgy tájékoztatott, hogy ez alkalommal 100 pontos bírálatra tértek át, minden tételt három bizottság vizsgált s ítélte meg a minősítést. Tavaly komoly fagyok és betegségek sújtották a gyümölcsfákat, de akik ide neveztek mind minőségi pálinkát készítenek. Az idei párlatversenyre 3 országból 60-an neveztek összesen 534 pálinkával, ebből 107 kapott arany, 132 ezüst és 139 bronz minősítést.

Fotó: Gergely Szilárd

A legjobb helyezések

A Nagykanizsa legjobb párlata díjat a nagykanizsai Rácz Zoltán nyerte el Irsai Olivér törköllyel. A verseny legeredményesebb magánfőzője a nagykanizsai Kardos Ferenc lett. A Pannónia Párlatverseny legjobb párlata, Pannónia Kincse 2024-ben Kardos Ferenc Orangered Kajszibarack pálinkája lett, a Pyrus Master körtepálinka verseny legjobbja pedig Rácz Zoltán árpával érő körtepárlata.

A verseny legeredményesebb magánfőzője a nagykanizsai Kardos Ferenc lett.
Fotó: Gergely Szilárd

A díjakat Nagy István, Cseresnyés Péter, Balogh László és Gazdag Attila adták át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában