Mű fecskefészkek és újabb fák

2024.04.11. 16:30

Gyenesdiáson évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédelemre

Mű fecskefészkeket helyeztek ki, s újabb facsemetéket ültettek Gyenesdiáson, ahol a természetvédelemre évek óta kiemelt figyelmet fordítanak.

Péter B. Árpád

Folytatódik a település fásítási programja, ezúttal a Faludi utcában ültettek kőrisfákat, képünkön balról Gál Lajos

Forrás: ZH

Gyenesdiáson immár 10 éve dolgoznak klíma követek, az ő javaslatukra kerültek ki most mű fecskefészkek az iskola közelében.

– Az elmúlt két évtizedben több mint ötven százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány – fogalmazott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. – A madártani egyesület számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azzal is jár, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben. E folyamat megfordítása közös érdekünk, e munkában településünk igyekszik az élen járni, példát mutatni.

A mű fecskefészkek helyszíneinek kiválasztásánál a fiatalok által készített térképet vették alapul, amely azt mutatja meg, mely utcákban fészkelnek szívesen ezek a madarak.

A fiatalok javaslata alapján újabb mű fecskefészkeket helyeznek el Gyenesdiáson, képünkön Gál Lajos
Forrás: ZH

Gyenesdiáson folytatódott az a faültetési akció is, amely az Országfásítási Program részeként teszi szebbé, élhetőbbé a települést. E mozgalom részeként korábban a Festetics vágta helyszínének környékén, majd a Balaton-parti kerékpáros sétány mentén platánfákat telepítettek. Ezúttal a Faludi utcában, a Természet Háza környezetében 12 keskenylevelű kőrisfát ültettek el, amelyhez támasztó karók, takarómulcs és védőrács is rendelkezésre állt.

– A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, hozzájárulva ezzel is a biodiverzitáshoz – emelte ki Gál Lajos. – A klímatudatosság jegyében folytatjuk településünkön a fásítást, s egy újabb pályázati körben a Faludi utca északi részének további beültetése lesz a célunk.

A polgármester arról is beszélt, Gyenesdiás környezetvédelmi programja folytatódik: a jövőben a víztakarékosság jegyében tesznek majd fontos lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában