Tíz iskola diákjai versenyeztek

2024.04.12. 13:22

Életmentésből példát mutatnak Nagykanizsán – fotógaléria és videó

Kémiai laborban történt robbanás és kutyatámadás sérültjeit is el kellett látniuk pénteken az elsősegélynyújtó verseny városi fordulójában indult tíz csapatnak a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Egyetemi Központjában, illetve annak udvarán.

Benedek Bálint

A Thúry-technikum csapata, a "Baywatch" akcióban. Egy kémiai laboratóriumban történt robbanás sérültjeit látja el, balról: Goda Jordán, Luksics Mária Nikolett és Horváth Martin

Fotó: szakony attila

A versenyt a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete rendezte. A szervezet véradásszervezője, Goór Violetta elmondta: az elmúlt néhány év során rendre azt tapasztalták, hogy rendkívül nehéz az általános, valamint a középiskolás fiatalokkal megértetni az elsősegélynyújtás fontosságát, és kimozdítani őket az okostelefon fogságából. Az idén azonban, úgy tűnik, változott a helyzet, hiszen meglepetésükre tíz csapat is nevezett Nagykanizsáról és környékéről.

– Ez az érdeklődés kimagasló eredménynek számít a területi szervezetünk életében – hangsúlyozta. – Sajnos még mindig van olyan település az országban, ahol ebben a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyben csapat híján meg sem rendezhetik a városi kört. A nagykanizsai fiatalok viszont példát mutatnak, hogy így is lehet. Az általános iskolák között három, míg a középiskolák esetében hét együttes mutathatta meg, mit tanult és gyakorolt be. Sőt van egy amolyan vendégcsapatunk is, ők az éles viadalon nem szerepelnek, de végigjárják a feladatokat és megtanulják a fogásokat.

Goór Violetta hozzátette: a fiatalok nyolc állomáson adhattak számot a tudásukról. Ebből négy gyakorlati feladatot kellett végrehajtaniuk, mely az alapoktól egészen az újraélesztésig terjedt. A könnyű és az életveszélyes sérülések ellátására is kíváncsiak voltak, például kutyatámadásból eredő artériás vérzést kellett ellátni. Olyan feladat is akadt, amikor idegen test ékelődött a felkarba vagy a vádliba, illetve a szituáció szerint egy kémialaborban történt robbanás után három eltérő állapotban lévő sérült várt a mentőcsapatra. Három ponton az elméleti képzettségüket bizonyíthatták, sőt, egy pihenő állomást is beiktattak, ahol felfrissülhettek.

A Thúry-technikum diákjai legalább húsz éve állandó résztvevői az elsősegélynyújtó versenyeknek. Felkészítőjük, Kardos Beáta védőnő büszke arra, hogy tanítványai többször eljutottak az országos döntőig. Szerinte az itt megszerzett gyakorlati tudással a fiatalok a valóságban is életmentővé léphetnek elő.

A városi fordulóból a középiskolások közül a Thúry-technikum Baywatch csapata, az általános iskolásoktól a Bolyai-iskola Jövő megmentői gárdája jutott a várhatóan május végén megrendezendő zalaegerszegi vármegyei elődöntőbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában