Beszámoló hangzott el a zalai közbiztonság helyzetéről

2024.04.25. 18:00

Ülésezett a vármegyei közgyűlés

Idei harmadik ülését tartotta csütörtökön a Zala Vármegyei Közgyűlés Zalaegerszegen. A vármegyei rendőrfőkapitány beszámolót tartott a közbiztonság helyzetéről.

Zaol.hu

Dr. Vereckei Csaba Iván rendőrfőkapitány beszámolóját tartja a testületi ülésen. Mellette Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre és Bene Csaba alelnökök, dr. Pál Attila elnök és dr. Mester László főjegyző

Fotó: Pezzetta Umberto

Eszerint 2023-ban az előző évhez képest a regisztrált bűncselekmények száma stagnált Zalában. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma csökkent, akárcsak a vagyon ellenieké, az élet elleni bűncselekményeké viszont nőtt. Kevesebb volt az online térben elkövetett bűncselekmény (elsősorban csalás). Dr. Vereckei Csaba Iván főkapitány elmondta: Zala vármegye rendőri szerveinek nyomozáseredményességi mutatója nőtt 2023-ban. A halálos kimenetelű balesetek száma 52,2%-kal, a súlyos eseteké 2,9%-kal csökkent, míg a könnyű kimenetelűeké némiképp emelkedett. 2023-ban 11 halálos baleset következett be, ilyen alacsony adatra az utóbbi 15 évben nem volt példa. 

Mint elhangzott, a 103 zalai körzeti megbízotti státusz mind betöltött, egy körzeti megbízottra átlagosan 2401 lakos jut. A rendőrfőkapitányság főbb célkitűzései közt szerepel a vezető baleseti okokkal kapcsolatos intézkedések eredményességének fokozása, a személyi sérüléses balesetek számának további csökkentése, a lakosság szubjektív biztonságérzetének fenntartása és javítása, valamint az önkormányzati és EP-választások és a magyar uniós elnökség rendőri biztosítása.

A tájékoztató elfogadása után a közgyűlés a Zala Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2023. évi belső ellenőrzési jelentését is elfogadta, amit a zárszámadásról és a maradvány megállapításáról szóló rendelet megalkotása követett. Zala Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetésének bevétel-kiadási főösszege 1 milliárd 162 millió 145 ezer forintra módosult.

A közgyűlés tárgyalta a Zalai Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. évi egyszerűsített éves beszámolójának és közhasznúsági mellékletének elfogadását, valamint a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapító okiratának módosításáról és a kuratórium tagjainak, elnökének, valamint a felügyelőbizottság tagjainak egy évre történő megválasztásáról döntött, a kuratórium elnökévé Pácsonyi Imre alelnököt választották.

Ezután a vármegye Integrált Területi Programjának 4.0 verzióját tárgyalta meg a testület, illetve pályázatok benyújtásáról is döntöttek a képviselők. A közgyűlés támogató nyilatkozatot biztosított a Pannon Egyetem „Tudományos és Innovációs Park cím” elnyerésére irányuló pályázatához.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában