A Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházása

2024.04.20. 12:30

Bemutatókertet alakítanak ki Zalaegerszegen

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célzó projekt keretében megvásárolt, felújított és Gyepvédelmi Információs Központként funkcionáló épület körül bemutatókertet alakít ki, amely a változatos, értékes gyepek bemutatásán túl a természetközeli városi kertek gazdag élővilágára fókuszál.

Szabó Judit

Készül a bemutatókert

Fotó: Búzás Előd, Magyari Máté

Mint honlapjukon írják: védett állat- és növényfajok a természetbarát szemlélettel gondozott kertekben háborítatlanul képesek élni. A központ kertjében több orchideafajt találtak már, de felbukkant a védett csíkos medvelepke, a lábatlangyík és a nagy pele is. Az épületen és tágabb környezetében denevérodúkat helyeztek el, magaságyásokat és kerti komposztálót alakítottak ki. Utóbbiak számos gerinctelen fajnak is otthont nyújtanak, például csigáknak, ászkarákoknak, valamint a velük táplálkozó futóbogaraknak, százlábúaknak, de a védett orrszarvúbogaraknak is. 

Az előkert egykori veteményese helyén gyepet telepítettek őshonos fűmagkeverékkel, amelybe őshonos kétszikű virágfajok magjait keverték. A gyepesített területet övező mellvédkerítésen a gyepek változatosságát és Zala megyére jellemző típusait fogják egy táblasorozaton szemléltetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában