A magyar kultúra ápolásáért mindent megtesznek

2024.04.13. 14:00

Az olvasóköri mozgalmat népszerűsítették

A 154 éves Kiskanizsai Polgári Olvasókör szervezésében tartották meg a hétvégén az Olvasókörök Szövetségének taggyűlését és találkozóját a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Benedek Bálint

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház színpadán átadott vándorzászlónál, balról: Ágh Izabella, Kiss Imréné, Salamon Sándorné, Szűcs László és dr. Szóró Ilona

Fotó: Szakony Attila

Az esemény pénteken kezdődött egy költészet napi gálaműsorral, melynek keretében a kiskanizsaiak ünnepélyes keretek között vették át az országos szövetség zászlóját. Szombaton folytatódott a program Nagykanizsa értékeinek felfedezésével és a Halis-könyvtárban is látogatást tettek a tagszervezetek képviselői. Ekkor tartották az évi országos közgyűlést, melynek részleteiről, a szövetség küldetéséről a szervezet vezetőivel, illetve a vendéglátó olvasókör elnökével, Salamon Sándornéval beszélgettünk.

- Az olvasóköri mozgalom népszerűsítésére nagy hangsúlyt fektetünk - mondta Salamon Sándorné. - A város kulturális életét számos rendezvénnyel színesítjük és hozzájárulunk az értékek megőrzéséhez, valamint a tradíciók átadásához. A mostani találkozó üzenete: a barátság elmélyítése, a társas kapcsolatok őrzése és a láng továbbadása.

Szűcs László és Kiss Imréné az Olvasókörök Szövetségének társelnökei kiemelték: általában 3 alkalommal találkoznak egy évben, tavasszal, nyáron és ősszel. A közgyűlés az elmúlt időszak eredményeinek elfogadásán túl két új tagszervezet felvételéről szólt. Az idén a Hódmezővásárhelyi Szabadság Olvasókör és a Vörösberényi Polgári Olvasókör csatlakozhatott a szervezetükhöz.

Dr. Szóró Ilona, az Olvasókörök Szövetsége alelnöke szerint az olvasókörök nem csak az olvasást népszerűsítik, sokkal inkább céljuk a hagyományápolás és a közösségépítés. 

- Szerteágazó tevékenységeket végzünk - mondta. - S talán a legnagyobb vonzerejük abban rejlik, hogy a társaságban olyan emberek találkoznak, akiknek fontos a magyar kultúra értékeinek őrzése. Szembenéztek azzal a problémával, hogy elöregedett az olvasóköri társadalom, de próbálják bevonni az ifjúságot.

A kiskanizsaiaknak a zászlót Ágh Izabella, a horvátországi Pélmonostori Magyar Kultúra Egyesület elnöke adta át. Ez a gesztus is azt bizonyítja, hogy milyen fontos a határokon túli magyar közösségekkel megtalálni a közös hangot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában