Miénk itt a tér

2024.04.19. 10:30

140 éves a zalaegerszegi Csány László középiskola

A napokban ünnepelte a zalaegerszegi Csány-technikum az alapításának 140. évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódva válogattunk fotókat a Zalai Hírlap archívumából, felidézve a középiskola életének egy-egy pillanatát.

Nagy Betti

A programozás gyakorlaton a PC-számítógépeken dolgoznak a 4. c osztályos Csány-középiskolások 1989 márciusában, Polgár Tamás fotója

Fotó: ZH

A Zalai Hírlap 1960. március 31-ei lapszáma tudósított a Csány László Közgazdasági Technikum 75 éves évfordulója alkalmából tartott emlékünnepségről, ebből idézünk: „Hetvenöt évvel ezelőtt, 1885-ben nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen az önálló, majd felső kereskedelmi iskola, melyet Csány Lászlóról, a negyvennyolcas szabadságharc egyik zalai mártírjáról neveztek el. Teljes önállóságot 1897-ben kapott, s Udvardy Ignác vezetésével önálló tantestülettel működött. Az iskola három negyedszázados jubileumi ünnepségét 27-én vasárnap rendezték meg a technikum Jókai utcai épületében és a Városi Művelődési Házban. A tantestület és az iskola diákjai iskolájukat feldíszítve, ünneplőben fogadták az egykori diákokat, s a vendégeket. Eljöttek azok is, akik tíz, húsz, huszonöt évvel ezelőtt hagyták el – kezükben a bizonyítvánnyal – az iskola kapuját, hogy együtt örüljenek az intézet eredményinek, együtt ünnepeljék a három negyedszázados fennállását. Velük ünnepeltek a város többi iskolájának igazgatói, tanárai is. Az iskola fontos szerepet töltött, s tölt be ma is a város életében, sok szakembert nevel a mindennapi életre. Fennállása óta több mint háromezer végzett diákot, szakembert bocsátott ki a falai közül. A hetvenöt éves fejlődést bemutató kiállítás megnyitása után került sor a Városi Művelődési Házban a jubileumi emlékünnepségre. (…) A meleg, bensőséges ünnepség további részében a technikum diákjai és nevelőtestülete színvonalas műsorral köszöntötte az ünneplőket és ünnepelteket. Este pedig az iskola öreg diákjai találkoztak.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában