Bazita a nyugalom és a biztonság

2024.03.22. 11:00

Verebes István színművész, rendező, író, színházigazgató volt a vendége csütörtökön a zalaegerszegi Lokálpatrióta Klubnak

Verebes István Jászai-díjas, Karinthy-gyűrűs színházművészt faggatta március 21-én, csütörtökön a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Iványi Ildikó, a zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub vezetője. A vendéggel 2004-ben találkozhattak először a klub tagjai és az érdeklődők, akik ezúttal is zsúfolásig töltötték a megyeszékhelyi könyvtár nagytermét.

Arany Horváth Zsuzsa

Iványi Ildikó és Verebes István a megyei könyvtárban

Fotó: DFMVK

A kérdések és a válaszok nyomán rajzolódott ki a művészcsaládból származó Verebes István életpályája, mely a színművészeti főiskola elvégzése után Kaposvár, Miskolc, Szeged színházain keresztül vezetett a Mikroszkóp Színpadon, a Radnóti Színházon keresztül a Rádiókabaréig, a Magyar Televízióig, az RTL Klub csatornáig, a nyíregyházi színház igazgatói székéig. Munkásságát a mai napig kiegészíti az újságírás, de a képzőművészet is része az életének, s dalszerzőként is sikert ért el a Sohase mondd című slágerré vált dallal, melyet Hernádi Juditnak írt.

Évtizedek óta Zalaegerszegen, Bazitán él a családjával, elmondta, 50 éves kora után itt találta meg a biztonságot, a nyugalmat, és egy kicsit saját magát. Az est folyamán szó esett három felnőtt gyermekéről: mindhárom a színházi és filmes világban találta meg a hivatását. Beszélt a szókimondó kritikus magatartásáról, a színházak és a színművészek korábbi és jelenlegi problémáiról, s arról is, hogy nyáron hosszú kihagyás után ismét filmben vállalt feladatot. Ismeretes, szerepelt Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjében. Iványi Ildikó bemutatta azokat a könyveket is, amelyeket Verebes István írt, vagy róla szólnak. 

Verebes István korábban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban több darabot színre állított, emlékezetes rendezése a Makrancos hölgy, de láthattuk az ő felfogásában az Idelenn és a Vörös malom című előadásokat. Hetvenöt évesen is dolgozik, rendezőként jegyzi az idén március 8-án a nyíregyházi színházban bemutatott Macskajáték című Örkény-drámát, januárban pedig a budapesti Karinthy Színházban Fejes Endre Vonó Ignác című színművét rendezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában