A mentők, tűzoltók feladatellátását könnyítik meg

2024.03.01. 13:30

Utcanévtáblák és házszámok meglétének fontosságára hívják fel a figyelmet Pusztaszentlászlón

Egy közelmúltban történt konkrét eset kapcsán az utcanévtáblák és házszámok meglétének, valamint olvashatóságuknak a fontosságára figyelmeztet Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere. A közép-zalai településre ugyanis olyan családi házhoz kellett mentőt hívni, amelynek házszáma teljesen megkopott már.

Gyuricza Ferenc

A Deák Ferenc utca egyik táblája is eltűnt az idők folyamán – mutatja Kaj István

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kaj István a saját tapasztalatairól számolt be lapunknak. Mint mondotta: a rosszullétre panaszkodó beteg fia őt kérte meg, hogy hívjon segítséget, ezért a mentők megérkezéséig személyesen is jelen volt a helyszínen, az út szélén állva jelzett a riasztott egységnek. A mentőautó sofőrje megköszönte a segítséget, egyben hozzátéve azt is, hogy még mindig vannak olyan családi házak, amelyeken nincs, vagy nem olvasható a házszám, s olykor a GPS-koordináták sem pontosak. Ezt problémafelvetésként értelmezte a polgármester, s már másnap a megoldás lehetőségeit kereste.

Első körben szórólapon hívtuk fel a helyi lakosok figyelmét a házszámok meglétének fontosságára, s egyben azt is felajánlottuk, hogy felvállaljuk helyettük a házszámtáblák beszerzését – folytatta Kaj István. – Eddig több mint 20 igény érkezett. Olyan egységes táblákat készíttetünk, amelyek a házszám mellett az utcaneveket is tartalmazza, s ahol szükséges, méltányossági alapon akár a költségeket is átvállaljuk. Továbbgondolva a lehetőségeket, felmértük az utcanévtáblák állapotát is. Ezek mintegy tíz évvel ezelőtt kerültek ki a közterületeinkre. Egy részük azóta megkopott, olyanok is vannak köztük, amiket a közlekedő járművek rongáltak meg, de akad olyan is, ahol már csak a keret van meg, maga az utcanévtábla eltűnt. Ezeket szintén pótoljuk, vagy javítjuk, ezáltal még könnyebb lesz a jövőben a tájékozódás a faluban.

Kaj István polgármester társai számára is megfontolásra ajánlja ezt a szemléletet, hiszen a kiérkező mentők vagy tűzoltók a pontos információk birtokában értékes másodperceket nyerhetnek, de egy helyettesítő postás is könnyebben el tudja látni feladatát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában