Az önképzés és a tehetséggondozás jegyében

2024.03.25. 14:00

Tudományos diákkonferenciát rendezett az Ady Iskola Izsák Imre Alapítványa Zalaegerszegen

Az Ady Iskola Izsák Imre Alapítványa tudományos diákkonferenciát rendezett a közelmúltban Zalaegerszegen, ezúttal történelemből. A rendezvényen öt Zala vármegyei középiskolából hat diák ismertette tudományos munkáját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) oktatási központjában.

Antal Lívia

Dúcz Mihály, Csizmadia Balázs, Nemes Erika, Nett Vivien, Sárvári Vivien, Vasas Heléna, Domján István és Takács Mihály Márk a tudományos diákkonferencián

Fotó: Antal Lívia

Az Izsák Imre Alapítvány az egyik évben történelemből, míg a másik évben természettudományból szervezi meg a vármegyei középiskolai konferenciát. A diákok tudományos munkáinak bemutatására eddig 12 alkalmat biztosítottak, amelyből a mostani, történelmi témájú a hetedik, mondta el Dúcz Mihály. Az Ady-iskola tanára Nemes Erikával, az alapítvány kuratóriumi elnökével együtt volt a rendezvény házigazdája.

Az önképzés, az ismeretterjesztés és a tehetséggondozás érdekében jött létre 1991-ben az Izsák Imre Alapítvány. Makovecz Tamás, az önkormányzat humánigazgatási bizottságának elnöke, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az alapítvány tudományos konferenciái azért jelentősek, mert a diákok számára szinte ez az egyetlen tehetséggondozó forma.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, hogy ötvennél több előadás, ötvennél több sikeres fiatal kutató jelzi a program eredményeit. Az előadások nagy részét eddig öt kiadványban közölték, a tavalyi vármegyei középiskolai természettudományos konferencia szerkesztett változatát pedig most jelentették meg.

A rendezvényen dr. Sali Zsófia, az MCC zalaegerszegi képviselet-vezetője is köszöntötte a diákelőadókat, valamint a helyi középiskolákból érkezett diákokat és tanárokat.

Takács Mihály Márk, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákja Bethlen Gábor valláspolitikájáról értekezett. Erdély fejedelme reformátusként nagyon támogatta a református egyházat, amelynek Gyulafehérváron főiskolát és nyomdát alapított, és saját könyvtárát is felajánlotta. Vallási toleranciájáról volt híres, mert uralkodása ideje alatt a katolikusok, az evangélikusok és az ortodoxok is gyakorolhatták vallásukat.

Domján István, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tizedik osztályos tanulója a II. András által kiadott Aranybulla, valamint a kehidai oklevél, illetve a XIII. század átalakulási folyamatainak bemutatására vállalkozott. Beszélt arról is, hogy az Aranybulla hogyan hatott a magyar alkotmányfejlődésre és a parlamentarizmus kialakulására.

Csizmadia Balázs, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, Nett Vivien, a keszthelyi Vajda János Gimnázium, valamint Vasas Heléna és Sárvári Vivien, a ZSZC Közgazdasági Technikum diákjai is bemutatták történelem témájú munkáikat a konferencián, amelynek folytatása Keszthelyen, majd Nagykanizsán lesz áprilisban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában