Aktualizálják a tervet

2024.03.27. 17:16

Tovább csúszhat a Hevesi és Rózsa utcai körforgalom megépítése

Már a napirendek elfogadása, pontosabban nyílt vagy zárt ülésre történő besorolása sem ment zökkenőmentesen a szerdai közgyűlésen, ahol több mint harminc témában kellett döntést hoznia a testületnek. Ettől függetlenül csak néhány előterjesztés kapcsán alakult ki politikai színezetű vita.

Pásztor András

A Tripammer utca felújítása több mint időszerű. De hogy mikor lesz felhasználható forrás a rekonstrukcióra, még nem tudni

Fotó: Szakony Attila

Az ülés elején Bizzer András alpolgármester adott hangot nemtetszésének, miután az önkormányzati cégek üzleti tervét zárt ülésen kívánta megtárgyalni a testület. Az alpolgármester szerint semmi nem indokolta a nyilvánosság mellőzését, hacsak nem az, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója titkolni akarja, hogy anyagi problémákkal küzd némelyik társaság.

A felvetésre dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője reagált, aki elmondta: az önkormányzati cégek egy része a szabadpiacon is verseng, ezért bizonyos információk kiszivárgása ronthatja ezen társaságok piaci pozícióját.

A testület ezt követően a város bűnügyi, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetéről hallhatott beszámolót Berke László városi rendőrkapitány tolmácsolásában. Mint elhangzott: városszerte 163 csúcskategóriás kamera vigyázza a rendet Kanizsán, ezek több esetben is segítettek már bűnesetek felderítésében. Az elmúlt évek legnagyobb problémáját inkább az online csalások okozzák, a rendőrkapitány ezúttal is nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy soha senki ne adja meg bankkártyája biztonsági kódját és egyéb személyes adatait.

Az első komolyabb vitát a Tripammer utca tervezett felújítása váltotta ki. Mint arról korábban már beszámoltunk: Balogh László polgármester 200 millió forintot tervezett az idei költségvetésben a leromlott állapotú út rekonstrukciójára, ám az ÉVE-frakció úgy döntött, hogy nem közvetlen önkormányzati forrásból, hanem a TOP plusz keretből finanszírozza majd a beruházást. Ezen források felhasználásának időpontja azonban még nem ismert. Végül abban állapodott meg a testület, hogy a terv aktualizálásának összegét a városi büdzséből finanszírozzák.

A másik, komoly vitát kiváltó napirend a Nagykanizsai Ipari- és Gazdaságfejlesztő Ügynökség Kft. megvásárlása volt. A céget 2019-ben alapította a Városfejlesztő Kft., ám az elmúlt négy és fél évben valójában nem végzett érdemi munkát a gazdaságfejlesztő ügynökség, ezért az önkormányzat 3 millió forintos névértéken kivásárolja azt a Városfejlesztő Kft.-től.

A Fidesz-frakció nem hagyta szó nélkül a tervezett kivásárlást, mint azt Bizzer András alpolgármester és Radics Bálint képviselő is jelezte: ebből is látszik, hogy a várost irányító ÉVE-frakciónak semmiféle ötlete nem volt a város gazdasági fejlesztését illetően.

Az ÉVE-frakció azzal védekezett, hogy a fideszes képviselők sem éltek egyetlen javaslattal sem az elmúlt időszakban, éppen ezért nincs helye a kritikának.

A Hevesi és Rózsa utca kereszteződésében tervezett körforgalom ügye is újfent napirendre került. Mint az előterjesztésből kiderült: a beruházás tovább csúszik, miután a szükséges engedélyek beszerzése akadályokba ütközött, s a gázszolgáltató, illetve a közútkezelő által támasztott elvárások a költségeket is jelentős mértékben növelik. A közgyűlés végül dr. Fodor Csabát bízta meg az önkormányzat képviseletével s ezen hátráltató tényezők elhárításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában