Halakat telepítettek a Kalonca-patak táplálta 13 hektáros tóba

2024.03.01. 12:30

Tavaszra készülnek a horgászok Pacsán

Közel fél évszázada jött létre a pacsai Haladás Horgászegyesület, amelynek működési területe az 1975-ben a Kalonca-patakra épített völgyzáró gáttal létrehozott 13 hektáros víztükör.

Zaol.hu

3100 kilogramm hal került a Pacsai-tóba

Fotó: ZH

A közép-zalai városban működő civil szervezet elnöke, Magyar István tájékoztatása szerint taglétszámuk évek óta 200 fő körül alakul, köztük gyermek, ifjúsági és felnőtt horgászokkal. A tó halállománya változatos, a békés halak – ponty, amur, keszeg – mellett szép számmal található benne ragadozó  is, csuka és süllő. 
A sikeres fogások érdekében a szákokba került uszonyosokat haltelepítésekkel pótolják. Rendszerint tél végén, kora tavasszal teszik ezt meg, amikor a víz még hűvös, így a tartályokban szállított halak jobban bírják a megpróbáltatásokat. 

Két pacsai horgász, Tollár Szilárd és Kelemen József pontyokat engednek a vízbe.
Két pacsai horgász, Tollár Szilárd és Kelemen József pontyokat engednek a vízbe. Fotó: ZH


Az idei első haltelepítés február 29-én volt, amikor háromnyaras pontyból két és fél tonna, kétnyaras pontyokból öt mázsa, míg kétnyaras süllőből egy mázsa került a vízbe. A halak egy Somogygesztiben működő családi gazdálkodótól érkeztek, akivel több mint tíz éve áll kapcsolatban az egyesület.
Az elnök szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben süllőfészkeket helyeztek ki, ezek a ragadozó halak természetes szaporodását segítik elő. 
A tavon jelenleg általános horgászati tilalom van érvényben, március 23-tól kezdődik az idei horgászszezon a Pacsai-tavon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában