Gyümölcskultúra

2024.03.24. 11:00

Oltónapot tartottak Lentiben

Nemrég oltónapot tartott Lentiben a helyi Kertbarát Kör Egyesület, ahol Kovács Gyula, Prima Primissima-díjas erdész osztotta meg tudását a gazdákkal.

Korosa Titanilla

Kovács Gyula (középen) tartott oltási bemutatót Lentiben a kertbarátkör rendezvényén

Fotó: Korosa Titanilla

Első alkalommal szervezte meg a programot a civil szervezet, mellyel hagyományt kívánnak teremteni.

A rendezvény kezdetén Völgy Zoltán az egyesület elnöke köszöntötte a közel 100 résztvevőt, majd Kovács Gyula beszélt a Tündérkert-mozgalomról és mutatta be az Európában legnagyobb őshonos gyümölcsfa gyűjteményét. Arról is beszélt, hogy Göcsejnek egyedülálló gyümölcskultúrája van, ezt bizonyítja például a több mint 400 fajta körte. Megmutatta a gyümölcsfák oltásának módját is, őshonos alma és körtefákat oltottak. A művelet maga – mondta Kovács Gyula – könnyen elsajátítható s úgy fogalmazott: fontos lenne, hogy sok-sok oltó ember legyen köztünk, hogy minél több régi fajta fennmaradjon.

Köszöntötte a megjelenteket Horváth László, a város polgármestere is, aki arról beszélt, hogy az önkormányzat lehetőségeihez képest hozzájárul a zártkerti művelést folytató gazdák tevékenységéhez Lentihegyen, illetve a városrészi hegyhátakon, igyekeznek forrásokat biztosítani például a hegyi utak leaszfaltozására, rendbe tételére.

Végül Lendvai Zoltán plébános megszentelte az oltóvesszőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában