Színház a Kazamatában

2024.03.23. 09:00

Négy kamaraelőadás érkezik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum pincéjébe

Új színházi játszóhelyet avatnak hamarosan Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum pincéjében, amely az eredetileg városi Takarékpénztárnak készült épület két évvel ezelőtt befejeződött felújítása során vált közösségi térré. Itt jön létre ezen a tavaszon a Kazamata névre hallgató játszóhely, ahova a 2005-ben alakult ZAZEE Kulturális Egyesület szervez színházi előadásokat. A részletekről a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót pénteken.

Arany Horváth Zsuzsa

Nadrai Róbert, Wettstein Tamás és Havasi Bálint a tavaszi előadások helyszínén a Göcseji Múzeum pincéjében

Fotó: Pánczél Petra

Wettstein Tamás, a ZAZEE elnöke elmondta, az egyesület törekvése, hogy a művészeti-kulturális eseményeket szokatlan helyszínekkel házasítsák össze, így rendeztek fesztivált irodaházban, koncertet kocsmában, kiállítást gyárépületben, könyvtárat telefonfülkében. Ezúttal a múzeum pincéjébe színházat hoznak. Nadrai Róbert egyesületi alelnöktől megtudtuk, négy kamaraelőadásra számíthatunk a Kazamatában: április 18-án Gyabronka József játssza a Pokol című monodrámát. Az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös előadása Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével Nádasdy Ádám 2016-ban készült fordítása segítségével. A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században.

Május 13-án érkezik a győri RÉV Színház, a drámapedagógusokból álló társulat négy tagja a Fábián Péter rendezte Jókedvvel, bőséggel! című szatírát hozza Zalaegerszegre. A sztori szerint a Magyar Szavalatért Egyesület Kárpát-medencei versmondó versenyt hirdet a Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulója alkalmából.  

Május 24-én Háy János A cégvezető című nagy sikerű regényéből készült monodrámát az egykor a zalaegerszegi színház stúdiójában is tanult Sághy Tamás adja elő, a produkció a székesfehérvári Vörösmarty Színház kötelékében jött létre. 

Június 9-én mutatják be az Ecsedi Erzsébet színművész által játszott Mintapinty című monodrámát, Kovács Dominik és Kovács Viktor színművét. 

A helyszín gazdája, Havasi Bálint, a Zalai Vármegyei Múzeumok Igazgatósáságnak főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az ötlet illeszkedik a számukra fontos törekvéshez, az úgynevezett közösségi múzeum elképzeléseihez, hiszen ezzel kiléphetnek a hagyományos szerepkörből, szívesen bocsátják rendelkezésre a különleges teret. 

A Kazamata 50 fő befogadóképességű, az előadások 19 órakor kezdődnek, a jegyeket a ZAZEE honlapján online módon máris meg lehet megvásárolni, bérletet is kínálnak az érdeklődőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában