Pompás trópusi növények milliói nyílnak egész évben

2024.03.18. 07:00

Mindig akad új látnivaló a dobronaki orchideafarmon

Aki Zalában lakik, az szerencsés, ugyanis bármikor autóba vagy motorra pattanhat és ellátogathat a szlovén településre, Dobronakra. Az energiadomb és a Bakónaki-tó ugyancsak megér egy kirándulást, ám ha csak az orchideafarmra térünk be, az is kellemes családi időtöltés.

Mozsár Eszter

A dobronaki orchideafarm botanikus kertjében 400 féle egzotikus növény látható

Fotó: Mozsár Eszter

Néhány évvel ezelőtt jártunk a magyar-szlovén határtól 12 kilométerre található településen. Ezúttal nőnap alkalmából tértünk haza cserepes növényekkel. Jó hír, hogy a farm minden nap nyitva reggel 9 és 18 óra között, téli időszakban 17 óráig várják a látogatókat. A pénztárnál pedig természetes, hogy magyarul beszélő hölgyekkel találkozunk, egyébként a parkoló autók között is rengeteg a magyar rendszámú. Valamennyire érthető, Dobronak többségében magyarok lakta szlovén település.

A látogató nehezen távozik üres kézzel, bátran válogathatunk az orchideák közül
Fotó: Mozsár Eszter

Az orchidea farmot Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik alapította 2003-ban, így már több mint húsz éve vonzza a látogatókat. A trópusi melegházban több mint 400 féle egzotikus növényt – köztük pálmákat, páfrányokat, virágokat – ismerhetünk meg. Találunk broméliákat, kávét, termő banánfát, flamingóvirágot, de még vaníliát is. Ki gondolta volna, hogy a kedvelt fűszernövény a kosborfélék családjába tartozó növény.

A 4 hektáros területen évente 2 millió orchideát nevelnek. A melegház fűtését egyébként a terület alatt található termálvízzel oldják meg. A geotermikus energia kifizetődő és ideális körülményt, azaz páratartalmat és hőmérsékletet biztosít a számítógépes rendszer által vezérelt 14 ezer négyzetméteres üvegháznak. A farmon 150 féle orchideát termesztenek, így valóban nagy a választék.

A trópusi kertbe és a farmra 7 euró a belépő, amiből két és fél eurót levásárolhatunk a bejáratnál lévő virágüzletben. Biztos vagyok benne, hogy alig akad valaki, aki ne vinne haza legalább egy cserepes virágot a minden színben pompázó orchideák közül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában