Keresztút

2024.03.29. 19:30

Krisztus szenvedésére emlékeztek Zalalövőn

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezett keresztutat Zalalövőn a Szent Család Cursillos Csoport. A nagypénteki menet délelőtt kilenc órakor indult a zalamindszenti városrészben található Árpád-kori templomtól, s a Krisztus szenvedésére emlékezők egészen a salomvári Szent János-templomig gyalogoltak.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői keresztút résztvevői. Elől középen Páli Zoltán plébános

Fotó: Gyuricza Ferenc

A keresztút kapcsán annak lelki vezetője, Páli Zoltán plébános elmondta: a keresztények ilyenkor a nagypénteki eseményekre, vagyis Krisztus 14 stációjára emlékeznek. Ezért az út során összesen 14 helyen állnak meg, templomoknál, kápolnáknál, temetőkben található vagy út menti kereszteknél. A Zalalövőről indult menet érinti a közbenső települést, Keménfát, pontosabban annak temetőjét is, majd Salomvárra megérkezvén az ottani plébános, Mikolás Attila ugyancsak csatlakozott a hívekhez. A keresztút során Zalalövő belterületén, a zalapatakai városrész temetőjében a felújított, s egy fedett új előteret kapott ravatalozó megáldását is megtartották. A ravatalozó felújítása már évekkel ezelőtt lakossági kezdeményezésre, illetve magánadományok révén kezdődött el, majd a munkálatokat az önkormányzat fejeztette be az elmúlt esztendőben. 

A zalalövői keresztút résztvevői a zalapatakaI ravatalozónál. Elől középen Páli Zoltán plébános
Fotó: Gyuricza Ferenc

A keresztút kapcsán Szabó Sándor önkormányzati képviselő, a Szent Család Cursillos Csoport tagja arról beszélt, hogy az a lelki megtisztulás egyik nagyon fontos momentuma. A húsvét a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepe, Jézus feltámadásának napja, amiről világszerte megemlékeznek a hívek. A zalalövői keresztutat hagyományteremtő szándékkal szervezték meg, s örömmel látták, hogy a kezdeményezésre volt fogadókészség, hiszen azon közel kétszázan vettek részt. Nemcsak helyi és környékbeli lakosok, hanem távolabbról érkezők is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában