Klapka hadtestében harcolt

2024.03.15. 10:30

Hass József, zalaegerszegi 48-as honvéd emlékművénél koszorúztak március 15-i forradalom évfordulója alkalmából

A Béke-Shalom Izraeli-Magyar Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete nevében Mayer Miklós, Preisz József, Petánovics Károly helyezte el az emlékezés virágait a zalaegerszegi zsidó temetőben álló, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc zalai résztvevőjének, Hass Józsefnek az emlékművénél.

Arany Horváth Zsuzsa

Preisz József és Mayer Miklós a zsidó temetőben lévő emlékműnél

Fotó: Béke-Shalom Baráti Társaság

Haas Józsefről és az emlékműről korábban dr. Vándor László történész, nyugalmazott múzeumigazgató és Béres Katalin főmuzeológus (Göcseji Múzeum) kutatásai alapján írtunk: 

- A sírkövet a Göcseji Múzeum kőtárában találtam, mondta lapunknak 2019-ben Vándor László.  - A Városvédő Egyesület akkori elnökeként felvetettem, a sírjel emlékműként szolgálhatna a szabadságharc zsidó katonái számára. Felvettük a kapcsolatot a zsidó hitközséggel, örömmel fogadták az ötletet, így a Göcseji Múzeummal közösen elhelyeztük a kőtáblát.. Először a zsidó temető előtt kapott helyet, ám a korabeli rongálások hírére a hitközség áthelyezte az emlékművet a temetőfal belső oldalára. 

- Az izraelita vallású Haas Józsefről van szó, aki 1827-ben született Zalaegerszegen, a szabadságharc idején a húszas évei elején járt, tájékoztatott öt éve Béres Katalin.-  A sírkövén magyar és héber nyelvű szöveg olvasható: életének 76. évében halt meg, 1903. március 3-án. A Zalavármegyei Hírlap 1903. március 15-i számában Nagy idők tanúja cím alatt a nekrológjára is rábukkantam. Ebből kitűnik, hogy a közhonvéd önként állt be a magyar seregbe. Klapka hadtestében harcolt, tüzér volt. Részt vett a komáromi vár védelmében, dicséretet is kapott. A vár feladása után besorozták a császári hadseregbe, s több mint 10 évig szolgált Itália különböző garnizonjaiban. Leszerelését követően visszatért Zalaegerszegre, az államtól kapott csekélyke hadi nyugdíjából élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában