A zalai látássérültek is önvezető járműbe ültek

2024.03.23. 15:30

Folytatták a kutatásokat a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán

Mozsár Eszter

Simon Nóra fejére Bibok Rita, a Zeto Kft. munkatársa teszi fel a szenzoros mobil EEG-készüléket a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályán.

Fotó: Fehér Márk

Az autonóm gépjárművekben átélt pszichés folyamatokat évek óta vizsgálja a Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja. Csütörtökön és pénteken speciális csoporttokkal, csongrádi, somogyi és zalai látássérültekkel végezték el a kísérleteket a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályán.

Mindkét nap húsz-húsz önkéntes ülhetett a tesztpálya autóiba, a kutatócsoport tagjai a Zeto által kifejlesztett mobil EEG-készüléket, szemkamerát és egy gyorsulásmérő okosórát szereltek fel rájuk, majd tesztet töltöttek ki tapasztalataikról. A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületétől hatan csatlakoztak a felméréshez. A tesztalanyokat különböző kritériumok alapján válogatták ki. Choma Balázs elnök a tesztelés élményeiről mesélt lapunknak. 

– Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nincs bennünk félelem, bizonytalanság, hiszen a technika bármikor elromolhat. Ennek ellenére nagyon bízunk abban, hogy a látássérültek mindennapjait megkönnyítik majd néhány éven belül az önvezető autók. Reméljük azt is, hogy hozzáférhetünk ehhez a szolgáltatáshoz, s nem a családtagokat, barátokat kell kérnünk, taxit hívnunk a közlekedéshez – felelte Choma Balázs. 

Az elnök hozzátette, évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a csongrádi csoporttal, az ő felkérésükre érkeztek a tesztpályára. Az alföldi látássérült szervezet elnöke, Ballai Anna Mária hét évvel ezelőtt buszsofőröknek tartott érzékenyítő foglalkozásokat Zalaegerszegen és Nagykanizsán. 

Dr. Majó-Petri Zoltán vezető kutató, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense elmondta, a szenzoros adatokat előreláthatóan 2-3 hónap alatt dolgozzák fel, az alapkutatás eredményeit később tudományos médiumokban publikálják. Egyik legfontosabb kérdés, hogy bátran rábízzuk-e magunkat az önvezető járművekre, a technika adta lehetőségekre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában