A legkisebb bekapcsolódó falu

2024.03.19. 15:30

Faültetés Lendvajakabfán a Településfásítási Program keretében

Az országos Településfásítási Programban tíz facsemetével gazdagodott Lendvajakabfa, melyeket sajtónyilvános eseményen ültettek el kedden a helyi látványtó partján.

Korosa Titanilla

Közös faültetés Lendvajakabfán a látványtó partján, balról Pácsonyi Imre, Egri Éva, Zambó Péter és Rosta Gyula, mellettük a Kossuth- és Liszt-díjas Kelemen Barnabás hegedűművész

Fotó: Korosa Titanilla

Az eseményen Egri Éva polgármester mondott köszönetet a fásítási programban elnyert facsemetékért, melyek hozzájárulnak a környezet szépítéséhez. Arról is beszélt, hogy más pályázatokon is sikeresen szerepelt a település, eddigi fejlesztéseik megkoronázásaként nyitják meg áprilisban az önkormányzat által kialakított háromcsillagos vendégházat.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a fásítási programról adott tájékoztatást. Mint mondta: néhány éve az ország legnagyobb településfásítási programját indították el, s most a legkisebb bekapcsolódó településre érkeztek elültetni a megnyert fákat. Ebből is látszik – jelezte –, hogy a kormány mennyire fontosnak tartja a vidéki életet, a települések zöldfelületének gyarapítását és a kistelepüléseken élők életminőségének javítását.

Fásítás és klímavédelem

Arról is szólt, hogy napjainkban mennyire komolyan kell venni a klímavédelemmel kapcsolatos kihívásokat.

– Az Agrárminisztérium nemcsak beszél, hanem tesz is a klímavédelemért – hangsúlyozta. – 2019-ben elindítottuk az Országfásítási, 2020-ban a Településfásítási Programot, ez utóbbinak negyedik évadját éljük most. Ez idő alatt közel 2 ezer település 56 ezer darab fát ültetett el a mostani szezon végéig. Zala vármegyében mintegy 630 darab fát helyeznek ki ebben a tavaszi szezonban 39 településen, ezzel Zalában a program keretében közel 3 ezer fa elültetésére nyílt lehetőség.

Hozzátette, hogy a zöldítésen túl a faültetéseknek közösségépítő szerepe is van. Ami a költségeket illeti: az idei tavaszi szezonban mintegy 550 millió forintot fordítottak a programra. Az eddigiek pedig 2 milliárd forint költséget igényeltek. A faanyag a kecskeméti erdőgazdaság faiskolájából érkezett.

Arról is beszélt Zambó Péter, hogy az Országfásítási Program elindítása után 47,5 ezer hektár erdőtelepítési tervdokumentációt engedélyeztek, ebből 32 ezer hektár új erdő telepítése már meg is történt.

A zöldturizmus fejlesztése a cél

Részt vett az eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is, aki elmondta, hogy a Területi Operatív Program a vármegyei önkormányzat számos olyan célkitűzését tartalmazza, amelyek kapcsolódnak a fásítási programhoz. A lassú- és zöldturizmus, s ennek fejlesztése elsődleges célja ennek az európai uniós periódusnak.

– Egyre többen ismerik fel, hogy a természetbe visszatérni, csendes, nyugodt körülmények között pihenni legalább akkora érték, mint egzotikus tájakat felkeresni – fogalmazott Pácsonyi Imre. – Ehhez próbálunk mi is a magunk eszközeivel támaszt  nyújtani , hiszen Lenti térségében nagy forrásokat fordítunk a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására, illetve olyan turisztikai programokat hirdetünk, amelyekkel a térség szolgáltatóit előnyösebb helyzetbe hozzuk.

Végül Rosta Gyula, a fásítási programban szakmai partnerként közműködő Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója beszélt tevékenységükről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában