A Zala Vármegyei Önkormányzat szervezi

2024.03.04. 15:41

Falu- és tanyagondnoki alapképzés negyedszerre Zalában

A Zala Vármegyei Önkormányzat rendezésében ezúttal 21 kezdő falugondnok szerezhet bővebb ismereteket a szociális területen végzett munkájáról. A negyedik alkalommal indított falu- és tanyagondnoki alapképzés március 4-én megnyitóval kezdődött a Megyeháza Deák-termében, amelyen dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Pácsonyi Imre alelnök, a képzés gyakorlatvezetője, valamint dr. Mester László főjegyző vett részt.

Antal Lívia

Dr. Pál Attila elnök köszönti az alapképzés résztvevőit a Megyeháza Deák-termében

Forrás: ZMÖ

Magyarország 3155 településének 90 százaléka 5 ezer fő alatti, ami egyben az is jelenti, hogy hazánk 9,5 millió lakosából 3 millióan vidéken élnek. Zala vármegye 258 településén 262 ezren laknak. Többségük falvakban, hiszen a tíz városból csak öt (Zalaegerszeg, Lenti, Keszthely, Zalaszentgrót és Nagykanizsa) 5 ezer feletti lélekszámú, ismertette köszöntőjében dr. Pál Attila. Zalában a lakosság 24,2 százaléka 65 év feletti, amiből bizony kitűnik, hogy szükség van minden olyan erőre, amely a falvak megmaradását, az ott élőket segíti. Ilyen a védőnői szolgálat, a szociális alapellátás keretében a házi segítségnyújtás, valamint az idős korosztályt is támogató falugondnoki szolgálat, fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke.

Az első tanítási napon dr. Pál-Harmath Judit ismertette az alapképzésről szóló tudnivalókat
Fotó: Pezzetta Umberto

Alapképzés negyedik alkalommal

A falu- és tanyagondnoki alapképzést 2021-ben vették át a vármegyék, amit abban az évben elsőként valósított meg Zala Vármegyei Önkormányzat az országban. Idén immár negyedik alkalommal szervezik meg a munkakör ellátásához szükséges alapképzést a falugondnokok számára. Dr. Pál Attila hangsúlyozta: a falugondnoki rendszerrel a vidéken élőket segítik. A magyar kormány által elindított Magyar falu programnak is ez célja, amit valóban a kistelepülések fejlesztési igényeire szabtak.

Ismeretszerzés, terepgyakorlat, záródolgozat

Az alapképzés során a falugondnokok a munkavégzésükhöz kapcsolódó intézmények és szakterületek vezetőitől, valamint az önkormányzati hivatal munkatársaitól hallhatnak előadásokat, amelyekkel ismereteiket rendszerezni, hatékonyan alkalmazni tudják. Áttekintést kapnak a szociális munka kihívásairól, emellett terepgyakorlaton vesznek részt négy zalai községben (Csatárban, Szilvágyon, Szentgyörgyvölgyön és Zalaszentgyörgyön) Pácsonyi Imre, a képzés gyakorlatvezetője koordinálásával. A munkaköri elfoglaltsághoz alkalmazkodó négyhetes időtartamú képzés záródolgozat megvédésével zárul május 16-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában