Frissen Zalából

2021.06.15. 12:00

Falugondnoki képzés Zalaegerszegen

Július végén, vizsgával zárul a 170 órás program. A szociális törvény januárban történt módosítása ad lehetőséget arra, hogy a falu- és tanyagondnok-hálózat tagjainak kötelező képzését mostantól a Zala Megyei Önkormányzat égisze alatt valósítsák meg.

AHZS

202106014 Zalaegerszeg A Zala Megyei Önkormányzat szervezésében és lebonyolításában első alkalommal kerül sor a falu- és tanyagondnoki képzés megvalósítására Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A négyhetes, 170 órás program tegnap indult útjára a megyeházán, 22 résztvevővel, akik egy évnél nem régebb óta dolgoznak a zalai településeken falugondnoki teendőket ellátva.

Őket dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, kérve a -tanulókat -, tekintsék partneri viszonynak a következő hetek együttműködését, támaszkodjanak a munkájukhoz szükséges, itt megszerezhető tudáshoz az előadókra. Utalt a felelősségre, mely a települések különböző korú lakóinak szolgálatához elengedhetetlen.

A zalai falu- és tanyagondnoki hálózat eddig 190 főből áll, a mostani megyei önkormányzati képzésben részt vevőkkel együtt összesen 209 zalai településen van jelen. Ahol kell, ők végzik a gyerekek szállítását iskolába, óvodába, sportversenyekre, az idősebbeket igény szerint orvoshoz, részt vesznek az étkeztetésben, ők váltják ki a rászorulóknak a gyógyszereket. Ehhez a munkához a Magyar Falu Program keretében 21 falu­busz érkezett az elmúlt esztendőben Zalába.

A közlekedés megoldásán túl értenie kell a falugondnoknak az ott élők nyelvén, ismernie kell a helyzetüket, azt, hogy milyen életvezetési támogatásra szorulnak, még akkor is, ha nem merik azt kérni. Emberi érzékenység, hely- és emberismeret, tájékozottság a jogszabályok, a hivatalok működésében, jó kommunikációs készség jellemzi a jó falugondnokot – hangsúlyozta Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója, hozzátéve: így válhat a település népszerű mindenesévé, aki számos fel­adatot old meg a polgármesterrel karöltve. Úgy fogalmazott: a képzés a bizonytalan működésű civil szférából került a megfelelő helyre, a megyéhez. A főigazgató bemutatta a kormányzati törekvéseket, amelyek a vidéki Magyarország népességmegtartó céljait szolgálják a helybeli munka­lehetőségek megteremtésével, amitől remélhető, hogy a fiatalok helyben maradnak.

Dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök köszöntötte a tegnap indult falu- és tanyagondnoki képzés résztvevőit. Fotó: Katona Tibor

A képzés tematikáját ismerték meg ezután a kurzus résztvevői, akik a bevezető ismeretek után a személyes segítségnyújtás magas színvonalú végzéséhez kapnak muníciót. A képzés egészségügyi, rendőrségi és egyéb elméleti előadások mellett terepgyakorlatot is magában foglal, amelyet több megyebeli településen végeznek el, naplót vezetve a tapasztalatokról. Képességfejlesztő kommunikációs tréner is foglalkozik velük, majd 16 oldalas záródolgozatot írnak, amelyről vizsgabizottság előtt is számot adnak, a tervek szerint július végén.

Az első előadást, mely az állam és az önkormányzatok működéséről szólt, dr. Mester László, a megyei önkormányzat főjegyzője tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában